Kötelező a téli gumi!

Autókerék a hóban.

Egyre többen döntenek a téli gumik felrakása mellett, hiszen hideg időben azzal sokkal biztonságosabb közlekedni.

A téli gumik használatára nincs egységes szabályozás, azokat minden ország esetében a nemzeti jogszabályok határozzák meg. Hazánkban nem írja elő jogszabály a téli gumik kötelező használatát, akik azonban külföldre utaznak, mindenképpen tájékozódjanak indulás előtt a helyi szabályokról! 

A szomszédos Ausztriában november 1. és április 15. között személygépkocsik és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén télies útviszonyok között kötelező minden keréken legalább 4mm profilmélységű téli gumi, vagy hólánc használata a meghajtott tengelyen. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. Az előírás megszegői akár 35€-tól 5000€-ig terjedő bírságra számíthatnak.

Németországban nincs téli gumi használatra kötelező előírás, ám az a gépjárművezető, aki a havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, elakad emiatt és akadályozza a forgalmat, pénzbírságra számíthat. 

Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi használata. Aki a téli gumi hiánya miatt balesetet okoz, az ebben az országban is pénzbírságra számíthat, amely több ezer lej is lehet. 

Szlovákiában nincs dátumhoz kötve a téli gumi használata személygépkocsik esetében, azt az időjárási körülmények határozzák meg. Ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező mind a négy keréken legalább 3mm profilmélységű téli gumi használata.

Horvátország sem kivétel, azzal a további előírással, hogy jeges útviszonyok, vagy 5 centiméternél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező az autóban hóláncot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata.

Aki Olaszországban szeretne síelni, mindenképpen vigyen magával hóláncot, hiszen a táblával jelölt útszakaszokon (és tipikusan ilyen a sípályák környéke) kötelező hóláncot használni.

Nincs ez másképp Szlovéniában sem, ahol 5 cm-nél nagyobb hóban kötelező a hólánc használata.

Igyekezzünk mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedni, de ne csak azért, hogy megússzuk az esetleges büntetést, hanem azért is, hogy épségben érjünk el úti célunkat és mások téli közlekedését se nehezítsük meg! Tartsuk szem előtt, hogy havas, jeges úton a féktávolság megsokszorozódik, ezért ügyeljünk a megfelelő követési távolságra, hogy elkerüljük a ráfutásos baleseteket, melynek például autópályán elég súlyos következményei is lehetnek. Készítsük fel autónkat megfelelően a télre (érdemes szakemberhez fordulni) és ne felejtsünk el meleg plédet és egy termosz gőzölgő teát is bekészíteni, ha zordabbra fordul az idő!