Kezdődik a fesztiválszezon, bulizzunk jogszerűen!

Egy színpad előtt csápoló fiatalok buliznak.

A Volt, a Balaton SOUND és a Sziget idén is várja a látogatókat Sopronban, Zamárdiban és a Hajógyári szigeten. A fesztiválok honlapján egy több oldalas házirend tájékoztatja a látogatókat a betartandó szabályokról. Ha akár Ön, akár gyermeke vagy közeli ismerőse tervezi a részvételt, nem árt tisztában lenni az irányadó szabályokkal.

 

A karszalag: A rutinos fesztiválozóknak nem kell bemutatni, a karszalaggal való mutyizás következményeit és az ezzel járó kizárást. Azonban érdemes felhívni azok figyelmét, akik munkavégzés keretében vannak jelen a fesztiválon. Az esetleg értékesített dolgozói karszalag és az ezzel való lebukás következményeként nem csak kizárhatnak minket, hanem ennek lehetnek munkajogi és akár büntetőjogi következményei is.

Bevihető étel- ital: Természetesen alkoholt nem lehet bevinni a fesztiválok területére. Ugyanakkor ásványvizet 2,5 litert vihetünk magunkkal, sőt ha az ÁNTSZ hőségriadót rendel el, akkor ennél többet is. Ételt és dohányterméket nem kereskedelmi mennyiségben, tehát csal személyes szükségletek céljából lehet bevinni. Utóbbi esetében ez 20 doboz cigarettát 10 doboz szivarkát vagy 10 szál szivart jelent.

Fürdés: A Balatonban és a Dunában fürdeni csak a kijelölt területen lehet. Ez különösen a Duna esetében érdekes a Sziget fesztiválon. Jogszabályi szinten rögzített, hogy hol fürödhetünk. Ha máshol mártózunk meg előfordulhat, hogy a fesztiválról való kizárás mellett szabálysértési eljárást is indítanak velünk szemben. A bírság mértéke 5.000,-Ft  és 150.000,-Ft közötti összeg lehet, érdemes tehát a hőséget az erre fenntartott helyen átvészelni.

Tűzgyújtás: A fürdésre vonatkozó szabályok vonatkoznak a tűzgyújtásra is. Csak a kijelölt tűzrakó területeken lehetséges. Ha azon kívül rakunk tüzet, a fesztivál területéről való eltávolítás mellett a fentiekben említett szabálysértési eljárást is kockáztatjuk. Fontos tudni, hogy a Volton nincsenek kijelölt tűzrakó helyek, ott teljes mértékben tűzgyújtási tilalom van életben.

Közterületen alkohol: Szabálysértési eljárást von maga utána a közterületen való alkoholfogyasztás, ezt a Sziget esetében a fesztivál előtti terület tulajdonosa, a III. kerületi önkormányzat is rendeletben állapított meg. Ugyanez igaz Sopronban és Zamárdiban. Ennek betartatása természetesen közterület felügyelők valóságos hadseregével vitelezhető csak ki reálisan. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni ezzel a tilalommal, hiszen jogszerűen kaphatunk emiatt bírságot. A közelben működő hipermarketek parkolója magánterületnek minősül, ezért a tulajdonos tud dönteni arról, hogy az ilyen tevékenységet tiltja-e. A komoly profit miatt feltehetően ilyen lépésre hosszú ideig nem szánja el magát a tulaj. Azonban az oda vezető út közterületnek minősül, ezért ott jogszerű a bírságolás.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a fesztiválok területén tilos a tömeg tetején az úgynevezett body surf, tilos továbbá az ún. mosh pit, valamint a wall of death, vagyis amikor a tömeg szétválik és a részvevők egymásnak rohannak. A rendelkezést megsértő látogatót a rendezők kivezetik a helyszín szélére, ismételt rendzavarás esetén eltávolítják a rendezvények területéről.

A nyár, és a fesztiválok idén is féktelen szórakozásról fognak szólni, de egy kis tudatosság nem árt.  Jogaink és kötelezettségeink ugyanúgy vannak, mint az életben bárhol. Érdemes a fentieket figyelembe venni és a kiadott tájékoztatásokat elolvasni, nehogy valami beárnyékolja a nyár legjobb napjait.