Jövedéki termékek a határon innen és túl

Egy repülőtér duty free boltja.
A szép idő beköszöntével egyre többen kapunk kedvet az utazáshoz, legyen szó akár belföldi kiruccanásról, akár külföldre látogatásról. Ilyenkor rendszerint hazahozunk magunkkal kisebb-nagyobb ajándékokat, helyi különlegességeket. Sok esetben csak a repülőtéren döbbenünk rá, bizony korlátlan mennyiségben nem szállíthatunk alkoholtartalmú italokat, dohányárut, vagy akár készpénzt. Legyünk előrelátók, ismerjük meg a vonatkozó szabályokat, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket a vámkontrollon.

EU-n belül

Fontos tudni, hogy az EU-ban nincs korlát a személyes használatra szánt termékek vonatkozásában, így azokat szabadon át lehet vinni egyik tagállamból a másikba. Az adott áru már tartalmazza a vásárlás helye szerinti ország által kivetett adókat, tehát nem szükséges újra befizetni a többi EU-s országban. Az uniós vámhatóságok azonban ellenőrizhetik, nem viszonteladás céljából történik-e az árumozgás.

Az alkoholtartalmú italok, valamint a dohánytermékek vonatkozásában ismert egy mennyiségi korlátozás, mely szerint mindenképpen engedélyezni kell a hatóságnak

 • 800 szál cigaretta,
 • 400 db szivarka (egyenként maximum 3 gr súlyú),
 • 200 db szivar,
 • 1 kg dohány,
 • 10 liter tömény szeszes ital,
 • 20 liter szeszezett bor,
 • 90 liter bor (ebből maximum 50 liter pezsgő), valamint
 • 11 liter sör bevitelét.

Ha az engedélyezettnél nagyobb mennyiséget viszünk magunkkal, a hatóság felszólítására vámot kell fizetnünk.

A készpénzzel kapcsolatban fontos tudni, hogy ha 10 000 euró vagy annál nagyobb készpénz birtokában utazunk, azt be kell jelenteni a vámhatóságnak. Ha ezt elmulasztjuk, a hatóság visszatarthatja a készpénzt, sőt még bírságfizetésre is kötelezhetnek minket.

EU-ba belépéskor

Az áfa és adófizetés nélkül az alábbiak szerint hozhatunk be személyes fogyasztásra szánt alkoholt.

 • 4 liter csendes bor és
 • 16 liter sör, valamint
 • 1 liter 22 térfogatszázaléknál magasabb alkoholtartalmú termék vagy 2 liter szeszezett bor vagy pezsgő

Dohánytermék behozatala esetén érdeklődjünk az uniós célország határértékeivel kapcsolatban, hiszen azok között jelentős eltérés mutatkozik tagállamról tagállamra.

Egyéb árucikkek, például parfümök esetén a vámmentesség maximum értékhatára 300 euró, légi és tengeri utasok esetében pedig személyenként 430 euró. Üzemanyagból tartályokban legfeljebb 10 litert szállíthatunk.

EU-ból kilépéskor

Ha az EU területén kívülre utazunk és duty-free boltban vásárlunk, tartsuk szem előtt, hogy az áruk után a nem EU-s célországban adót és vámot vethetnek ki a termékekre.

Ügyeljünk a fenti értékhatárok betartására, bátran érdeklődjünk a célország egyéb mennyiségi korlátozásai iránt, és ne várjuk meg, hogy a vámhatóság egy kellemetlen ellenőrzést követően vámfizetésre, netán még bírságra is kötelezzen. Az utazás örömét ne hagyjuk elszállni emiatt.