Iskolakezdési támogatás 2019-ben

Néhány iskolás gyerek iskolába siet.
Itt a szeptember, mely az iskolás gyermekes családok kiadásait igen megnöveli. Talán haloványan még élhet az érintettekben az iskolakezdési támogatás lehetősége. Sajnos 2019-re ennek a juttatásnak a mértéke igen lecsökkent.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) 2019. január 1. napjától hatályba lépett módosításának köszönhetően megszüntette a jogalkotó, hogy a béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat meghatározott juttatásként biztosítsa a munkáltató. Ilyen volt az iskolakezdési támogatás is. Ugyanis 2019. január 1. napjával, az iskolakezdési támogatás – mely nevében is megszüntetésre került – legfeljebb az Szja törvény 70.§-a szerint, béren kívüli juttatásnak nem minősülő juttatás lehet. Ezen belül is legfeljebb csekély mértékű és egy évben egy alkalommal adható, amennyiben a munkáltató erre vonatkozóan nyilvántartást vezet.

Csekély mértékűnek pedig akkor minősül egy ajándék, amennyiben annak a mértéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér 10%-át. Ez 2019-ben 14.900,- Ft-ot jelent.

A fentiek alapján az iskolakezdési támogatás lényegében megszüntetésre került. A törvénymódosításnak köszönhetően, olyan mértékű terhet kell fizetnie a munkáltatónak, mely miatt egyszerűen nem éri meg fenntartani ezt a juttatási módot.