Hogyan szűrhetőek ki a kockázatos utazási irodák?

Egy fiatal pár mosolyog nézi az utazási iroda kirakatában lévő hirdetéseket.

Az elmúlt hetekben jelentős visszhangja volt annak, hogy egy utazási iroda ismét csődöt jelentett. Komoly felháborodást okozott az, hogy közvetlenül a bejelentést megelőzően még utasokat utaztatott ki külföldre és sokan jelenleg is elbukták a már befizetett részvételi díjat. Most arra keressük a választ, hogy miként szűrhetőek ki azok az utazási irodák, melyek kockázatosak lehetnek az utazások szempontjából. 

Sajnos 100%-os biztonsággal kiszűrni a kockázatot nem lehet. Ugyanakkor az első lépés az, hogy megbízható, már régóta a magyar vagy akár nemzetközi piacon lévő utazási irodával szerződjünk le. Ma már az internet segítségével igen könnyen ellenőrizhetőek ezeknek a cégeknek a tevékenysége és az, hogy milyen visszajelzéseket kapnak a fogyasztóktól. Ugyanakkor a legfontosabb az, hogy ma Magyarországon utazási szerződést kizárólag olyan iroda köthet, közvetíthet, amelyik rendelkezett és rendelkezik az érintett hatóság, jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal engedélyével. Ez akkor adható ki, amennyiben az utazási iroda rendelkezik megfelelő vagyoni biztosítékkal. Ez a vagyoni biztosíték – összhangban az Európai Unió előírásaival – akkor megfelelő, ha a vagyoni biztosíték teljes összegű fedezetet nyújt a csőd esetén az utasok részvételi díjának visszafizetésére és a külföldön rekedt utasok hazaszállítására. Erről korábban a Kúria is jogerős döntésében rendelkezett.

Ha a hatóság ennek ellenére kiadja az engedélyt, akkor egyedi ügyben felmerülhet a Magyar Állam polgári jogi felelőssége is a kártérítés tekintetében.

Az utazási irodáknak tehát egy úgynevezett vagyoni kezesi biztosítást is kell kötniük. Ha megtörténik a baj, akkor az érintett biztosító kötelezettsége a bajba jutott utasok részére a segítségnyújtás biztosítása, így a hazautaztatás is, valamint a részvételi díjak visszafizetése.

Baj esetén, az érintett biztosító részére kell – a megadott elérhetőségeken keresztül – benyújtani az igényt. Ezt javasolt igazolható módon, bizonyítékokkal alátámasztva, írásban megtenni. Bizonyítható mód egy meg nem kezdett utazás esetén az utazási szerződés, mely a konkrét adatokat tartalmazza, valamint a részvételi díj utalására vonatkozó befizetési bizonylat, vagy átvételi elismervény.

Melyek lehetnek azonban az előjelei annak, ha egy utazási iroda vagyoni helyzete labilis?

Nehéz megmondani és kívülállóként nyílván a megítélése sem egyértelmű. Ugyanakkor árulkodó jel lehet az, hogy hirtelen, túlzott mértékű akciós utakat hirdet, melyek nyilvánvalóan a meghirdetett összegből nem teljesíthetőek. Szintén figyelmeztethetnek az interneten hosszáférhető fogyasztói minősítések, visszajelzések.

Bár teljeskörű tippet adni a megelőzésre nem lehet, de javasolt az utazási irodák piacán körbenézni és nagy múltú cégekkel felvenni a kapcsolatot. Sajnos ebben az esetben is irányadó, hogy a legolcsóbb nem a legjobb.