Használtautó vásárlás – erre figyeljünk

Használt autó vásárlásakor mindig nagyobb a rizikó. A legolcsóbb lehet a legdrágább, ha a vásárlás előtt néhány alapszabályt nem tartunk be. 

Legyen szó akár magánszemélyről, akár kereskedőről eladói pozícióban, a lehető legbiztosabbra kell menni a megadott adatokkal kapcsolatban. A gépkocsi megtekintésekor össze kell hasonlítani a hirdetésben megadottakkal a tényleges kilométeróra állást, az eddigi tulajdonosok számát, és a gépkocsi korábbi káreseményeiről előadottakat a hirdetésben megadottakkal. Ellenőrizzük van-e a gépkocsinak vezetett szervizkönyve.

A gépkocsit célszerű próbaútra vinni, és több kilométert megtenni vele. Amennyiben lehetséges, autópályán is ki kell próbálni a gépkocsit, sok hiba, pl. a gumik és a kerekek hibája, ugyanis csak 130 km/h sebesség felett jönnek ki. A rádiót sem szabad bekapcsolni, hogy minden apró zörejt meg lessen hallani. A kormányzatnak, a kuplungnak és a váltónak mindenképpen tökéletesnek kell lennie. Egyenes úton a gépkocsi nem húzhat sem jobbra, sem balra. Próbaút után célszerű a motortérbe, ill. az autó alá nézni, nem csöpög-e valahol valamilyen folyadék.

Célszerű a gépkocsit szakemberrel is átnézetni. Gyakran előfordul sajnos, hogy a gépkocsinak rejtett hibája van pl. motorhiba, vagy a kilométeróra nem a ténylegesen megtett kilométerek számát mutatja.

A hatályos jogszabályok szerint a gépjármű vásárlás érvényességéhez szükséges, hogy a felek írásban adásvételi szerződést kössenek.

Amennyiben a gépkocsinak az eladó által jelzett hibája van, ezt pontosan meg kell határozni az adásvételi szerződésben pl. sérült a jobb első sárvédő, amelyet kikalapáltak, majd újrafényeztek. Nem elegendő annyit leírni, hogy "Az eladó a vevőt a gépkocsi hibáiról tájékoztatta."

Gépjármű adásvétele esetén a jármű tulajdonjoga az eladóról átszáll a vevőre. Az eladó kötelezettsége, hogy a jármű tulajdonjogát a vevőre átruházza és részére a gépjárművet átadja, tehát birtokába adja. A vevő köteles a kialkudott vételárat kifizetni és a járművet az eladótól átvenni. Az eladó az adásvétel megkötése során köteles a vevőnek a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, a járműkísérő lapot átadni. Amennyiben az előzetes eredetiségvizsgálatot az eladó végeztette el, az erről szóló hatósági határozatot is köteles a vevőnek átadni.

Ami nagyon fontos, és ennek ellenére sajnos sokan nem tudják, hogy az eladó ún. szavatossággal tartozik a tulajdonjog átruházásáért és tehermentességért (jogszavatosság), illetve a jármű hibáiért is. (kellékszavatosság).

A jogérvényesítésnél a határidőknek nagyon fontos szerepük van. A szavatossági igény érvényesítésére a vevőnek a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül van lehetősége. A szavatossági igény érvényesítésére a vevőnek a hiba felfedezésétől számított 6 hónapon belül van lehetősége, fogyasztói szerződések esetén (ha kereskedő az eladó) ez a határidő a teljesítéstől számított két év.

Fentiekben a használt gépkocsik vásárlásának legfontosabb mozzanatait gyűjtöttük össze. Konkrét esetben olyan speciális tényezők is szerepet játszhatnak (pl. hitellel terhelt használt autó), amelyek miatt a vásárlást megelőzően célszerű a témában jártas jogász tanácsát kikérni.