Gyakori hibák a munkaviszony megszüntetése kapcsán

Megválni az aktuális munkahelytől sosem könnyű; ha a döntés már hosszas mérlegelés után megszületett, a figyelmet egy új tárgykör, a felmondás szabályossága felé kell fordítanunk. Az alábbiakban a legtöbbször előforduló botlásokat vesszük sorra.

A szó elszáll

Nem elég csak szóban jelezni felettesünknek, hogy meg akarjuk szüntetni a munkaviszonyt: a felmondási nyilatkozatot mindenképpen írásban kell benyújtanunk a munkáltatói jogkör gyakorlójának. Az iraton azt is szükséges megjeleníteni, hogy mely napon került átvételre, hiszen az azt követő naptól számít a felmondási idő.

Ígéretek vagy kötelezettségvállalások?

Amennyiben olyan körülményt is megtárgyalunk felettesünkkel a munkaviszony megszüntetése során, amely nem tartozik kifejezetten a munkáltató törvényi kötelezettségei közé (például rövidebb felmondási idő biztosítása vagy teljes mentesítés a munkavégzés alól), ez mindenképpen írásban rögzüljön! A szóbeli ígéreteket utóbb nem, vagy alig lehet hitelt érdemlően bizonyítani.

Az indoklás kérdése

A munkavállalónak a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondását nem kell indokolnia, egy azonnali hatályú felmondási nyilatkozatot viszont mindenképpen! E körben fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy ha a munkavállaló olyan állásajánlatot kap, aminek értelmében már néhány nap múlva munkába állhatna az új munkahelyén, nem minősül azonnali hatályú felmondási indoknak. Utóbbit csak kirívóan súlyos munkáltatói kötelezettségszegés alapozhatja meg, például, ha a munkáltató két egymást követő hónapban nem fizet munkabért az alkalmazottnak, vagy a kollégák széles köre előtt súlyosan megalázza őt.

Mindennel elszámoltunk?

Nem ritka, hogy az egyik fél kezdeményezése mellett a felek végül közös megegyezéssel válnak el egymástól – lényegében egy újabb szerződéssel szüntetik meg a munkaszerződést. Az ilyen megállapodásoknak rendszerint elemük az a kitétel, miszerint a felek egymással kölcsönösen elszámoltak, s a másik fél felé követelésük nincs. Ilyen tartalmú nyilatkozatot kizárólag akkor írjunk alá, ha az valóban fedi a valóságot, azaz nincs elmaradt munkabér- vagy ki nem fizetett szabadságmegváltási igényünk, ugyanis az aláírásunkkal elismert állításokat utóbb nem lehetséges egykönnyen megcáfolni.

A munkaviszony megszüntetése kapcsán fordítsunk kiemelt figyelmet a felmondási jog gyakorlásának jogszerűségére, ugyanis a jogellenes megszüntetés kártérítési kötelezettséget vonhat maga után!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!