Felhasználási feltételek, amelyekről még nem hallott a Facebook kapcsán

Egy képernyőkép a facebookról.

Meglehetősen nagy az esélye annak, hogy Önnek vagy legalább egy közeli hozzátartozójának van felhasználói jogviszonya, azaz személyes profilja a kaliforniai Facebook vállalatnál. A regisztráció során Ön tüzetesen áttekintette az apró betűs feltételeket? Amennyiben nem, akkor bizonyára érdekesnek fogja találni az abból származó néhány, az alábbiakban ismertetésre kerülő részletet.

A felhasználási feltételek két alapvető dokumentumban kerültek rögzítésre: a „Facebook-alapelvek”-ben és a „Jogi és Felelősségi Nyilatkozat”-ban. Utóbbit érdemes alaposabban szemügyre venni.

„Az összes tartalomnak és információnak, melyeket közzétett a Facebookon, Ön a tulajdonosa”-kezdődik a jogi ismertető. Ebből talán Ön azt gondolhatja, hogy a közzétett fotói, versei, netán novellái vagy videói felett továbbra is Ön gyakorol hatalmat. Nos, ez sajnos nem így van. A közzétett tartalomról Ön lemond! Bár Ön szabályozhatja a közzétett információ megismerhetőségét, és segíti a szerzői jogok megsértése elleni fellépést, a felhasználási feltételek a következőt is rögzítik: A közzétételre kerülő fényképek és videótartalom vonatkozásában Ön jogdíjmentes, az egész világra kiterjedő hozzájárulását, liszenszet ad a kaliforniai vállalatnak a tartalom szabad felhasználására. Ez a liszensz akkor sem szűnik meg, ha Ön törli a tartalmat, vagy a fiókját, hacsak mindenki más nem törli a megosztott tartalmat. Emellett Ön kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy személyes adatait az Egyesült Államokba továbbítsák, és ott dolgozzák fel. Ezen kitételek nehezen egyeztethetők össze a szellemi tulajdonra és az adatvédelemre vonatkozó hazai törvényekkel, melyeket még felhasználói beleegyezéssel sem igen szabad áthágni.

További érdekes kitétel, hogy a felhasználó vállalja, hogy 13 éves kor alatt nem használja a Facebookot. Ezt esetleg említse meg kiskamasz gyermekének, ugyanis ha még nincs 13 éves, akkor jogosulatlan felhasználónak számít. A Facebook szabályai szerint kötelesek vagyunk (lennénk) valós személyi információkat megadni, és nem hozhatunk létre csak egy személyes fiókot. Az is nehezen betartható szabálynak tűnik, hogy nem használhatja az a szolgáltatást, akit szexuális bűncselekmény elkövetéséért elítéltek.

Végül ejtsünk szót arról is, hogy mit tehet az, aki perbe szállna a világ egyik vezető tech-cégével. Nos, nem kell messzire utaznia, csupán a közeli Észak-Kaliforniába, illetve a San Mateo megyében található állami bíróságra. És ha még ezt is vállalta, tudja Ön, hogy fő szabály szerint milyen bődületes kártérítési felelősség terheli cikkünk főszereplőjét? Talán jobb, ha idézzük: „A JELEN NYILATKOZATBÓL VAGY A FACEBOOKBÓL EREDŐ ÖSSZES FELELŐSSÉGÜNK NEM HALADJA MEG AZ EGYSZÁZ DOLLÁRT ($100) VAGY AZT AZ ÖSSZEGET, AMIT A RÉSZÜNKRE AZ ELMÚLT 12 HÓNAPBAN KIFIZETETT.

Kellemes böngészést!