Éves autópálya matrica – Távlatok január 31-ig és azután

Az éves autópálya matricák még 2020. január 31. napjáig érvényesek. A matrica már akár online, akár alkalmazáson keresztül megvásárolható, és sokan az ár-érték arányra tekintettel döntenek az éves matrica mellett. Mutatjuk, miért őrizze meg feltétlenül a szelvényt vagy az értesítést a vásárlásról!

Amennyiben év közben úgy dönt, hogy a gépjárművét el kívánja adni, s helyette egy másikat vásárol, kezdeményezheti a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán (NÚSZ), hogy a már megvásárolt jogosultságot másik rendszámra vezesse át. A fent említett nyugtán túlmenően ehhez szüksége lesz továbbá

  • az új gépjármű forgalmi engedélyére,
  • a jármű adásvételére vonatkozó okiratra.

A fentiek azért fontosak, mert lényegében a jogosultság átírásakor rendszámcsere történik, melynek jogalapját természetesen igazolni szükséges. Lényeges továbbá, hogy a lehetőség kizárólag azonos díjkategória tekintetében adott, melynek egyezését a forgalmi engedéllyel igazolhatjuk.

Az autó adásvételnél kevésbé örvendetes fordulat, amikor a járművet ellopják vagy közúti közlekedési baleset eredményeként totálkáros állapotba kerül. Ilyen esetekben a körülményeket igazoló iratok – például az eltulajdonítás miatt tett rendőrségi feljelentés, kárszakértő/biztosító megállapítása a totálkárról – bemutatását követően szintén adott a lehetőség az átírásra. Az előző járművel megelőző kategóriára, az arra megváltott autópálya matrica érvényességi idejére bocsátja ki a jogosultságot igazoló szelvényt.

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel a téves kitöltés esete is, hiszen mindannyian hibázhatunk: legfeljebb három karakter erejéig a szelvény és a forgalmi engedély bemutatása mellett ez is korrigálható tényező.

A fenti átírások egységes díja 1.470,- Ft.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 12 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!