Év végi hírcsokor

Egy kisfiú és egy kislány hason fekszik egy ágyon.

Az év vége közeledtével röviden ismertetnénk néhány aktuális információt kedves Olvasóinkkal:

Megtudhatják, hogy milyen lépéseket tettek gyermekeink biztonságáért, milyen változásokat tapasztalhatnak külföldi utazásuk során, illetve milyen újdonsággal találkozhatunk elektromos termékek vásárlásakor.
 Nagyobb biztonságban érezhetjük gyermekeinket a 2009-es tanévkezdéstől, ugyanis jövő év szeptember 1-jétől lépnek életbe az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól, közismert nevén a KRESZ változásai. Egy korábbi változtatásnak köszönhetően a személygépkocsiban utazó valamennyi gyermeket külön gyermekülésben kell utaztatni 2007. szeptember 1. óta, 2009. szeptemberétől pedig az iskolabuszokra is szigorúbb szabályok fognak vonatkozni. Az új szabályozás értelmében az iskolabuszokat megkülönböztető jelzéssel kell majd ellátni. Meg kell szüntetni az állva utazást a buszokon, továbbá biztonsági övekkel kell ellátni azokat, a 135 cm alatti gyermekeket pedig gyermekbiztonsági rendszerekbe kell elhelyezni. Remélhetőleg a változásoknak köszönhetően nem fog több olyan tragikus baleset előfordulni az iskolabuszokon utazó gyermekekkel, mint amilyen a közelmúltban is történt.
 Svájc 2008. december 12-én csatlakozott a schengeni övezethez – melynek hazánk 2007. december 27-e óta tagja, – minek köszönhetően ettől a naptól kezdve megszűnt a személyek ellenőrzése a svájci határon. Ezen könnyítés ellenére az áruk ellenőrzése továbbra is kötelező lesz, ugyanis az ország nem tagja az Európai Uniónak, és a vámvizsgálat során sor kerülhet biztonsági okokból a személyek ellenőrzésére is. Szükséges azonban a beutazóknak a személyi igazolványukat illetve útlevelüket maguknál tartaniuk, ugyanis a svájci hatóságok ellenőrizhetik, hogy rendelkezünk-e a beutazáshoz, illetve a tartózkodáshoz szükséges feltételekkel. A reptereken a Svájcba utazó személyek ellenőrzése 2009. március 27-től fog csak megszűnni.
 Azok, akik viszont az Európai Unióba kívánnak belépni, 2008. december 1-jétől kezdődően szintén változásokat tapasztalhatnak. Ettől az időponttól kezdődően ugyanis – a korábbi maximum 175 euró helyett – 430 euró készpénz lehet behoznia a hajón és repülőn Európába utazóknak, továbbá 300 eurót a szárazföldön és belső vízi útvonalakon érkezőknek. Ezen túlmenően eltörölték a mennyiségi korlátozásokat a kávé, a tea, a parfümök és az illatszerek vonatkozásában. A szeszes italok behozatala kapcsán a borok esetében 4 literben, a sörök esetén 16 literben maximalizálták a maximális mennyiséget.
 Az elektronikai berendezéseket vásárlók biztonságának növelését célozza meg az a jogszabály-módosítás, amelynek köszönhetően a jövőben az elektromos termékeket gyártókat kötelezik arra, hogy tájékoztatást nyújtsanak arról, hogy a termékekben található veszélyes anyagok milyen káros hatással lehetnek az emberi egészségre,illetve környezetünkre. A szabályok változásától azt várják, hogy csökkenni fog a jövőben az olyan balesetek száma, amelyek az elektromos termékek illetve hulladékaiknak nem megfelelő használatából adódnak. A jogszabály módosítása illeszkedik az uniós szabályozáshoz, ugyanis pontosítja az elektromos termékek begyűjtésére, és a használt vagy hulladékká vált berendezések átvételének visszautasítására vonatkozó szabályokat. A kereskedők a jövőben csak abban az esetben tagadhatják meg – amely tényről egyidejűleg jegyzőkönyvet kell kiállítani – a leadásra szánt elektronikus termék átvételét, ha a termék/készülék állapota, vagy szennyezettsége egészségügyi, vagy más kockázattal járna.