Az egészségügyi szolgálati jogviszony létrejöttéről

Az októberben elfogadott törvény alapján 2021-től az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál egészségügyi szolgálati jogviszonyban állnak majd az egészségügyi dolgozók. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján nem csak az egészségügyi dolgozók, hanem a szolgáltató működőképességének, szolgáltatások üzemeltetésének a biztosítása céljából foglalkoztatottak is kizárólag ebben a jogviszonyban lesznek alkalmazhatóak, illetve ugyanez érvényes a rezidensekre is.

Az említett jogviszonyokra 2020. december 31. napjáig a Kjt. rendelkezései változatlanul irányadóak. Az egészségügyi dolgozók eddig dönthetik el, hogy aláírják-e az egészségügyi szolgálati jogviszonyt létrehozó munkaszerződést, vagy nem.

 Amennyiben megkötik a munkaszerződést, akkor 2021. január 1. napján a jogviszony egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakul át. Erről az átalakulásról és az egészségügyi szolgálati munkaszerződés tervezett tartalmáról az érintettet 2020. november 30. napjáig írásban tájékoztatni kell. Az egészségügyi szolgálati munkaszerződést 2020. december 31-ig kell megkötni azzal, hogy azt 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

Ha az egészségügyi szolgálati munkaszerződést december 31-ig nem kötik meg, akkor a közalkalmazotti jogviszony 2021. január 1-jével megszűnik. Ebben az esetben

a) az, aki kevesebb mint 20 évnyi figyelembe vehető szolgálati idővel rendelkezik, 1 havi,

b) ha legalább 20 évnyi, de 30 évnyinél kevesebb figyelembe vehető szolgálati idővel

rendelkezik, 2 havi,

c) ha legalább 30 évnyi figyelembe vehető szolgálati idővel rendelkezik, 3 havi,

a jogviszony megszűnésekor érvényes illetményének megfelelő összegű végkielégítésre jogosult.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!