Advent és lakástűz

Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon minden 45. percben kigyullad egy lakás. Az ünnepi időszak fokozottan rejt magában ezen a téren veszélyeket: az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák sok esetben okozói lakástüzeknek.

Mint minden káreseménynél, a legtöbbet itt is a megelőzés érdekében tehetjük: ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyát, fokozottan ügyeljünk arra, hogy éghető anyagok, így függöny, vagy maga a koszorú alapja ne kaphassanak lángra.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, lakásbiztosítás nyújthat fedezetet a károkra. Fontos hangsúlyozni, hogy nagyon sok biztosítási szerződés kizárt kockázatként kezeli, így a biztosító mentesülését eredményezi, ha a biztosított, vagy annak közeli hozzátartozója szándékosan vagy súlyosan gondatlanul maga is közrehat a káresemény keletkezésében.

Amennyiben úgy megyünk el otthonról, hogy a koszorú gyertyáit égve hagyjuk, ez a körülmény kimerítheti a súlyos gondatlanság fogalmát! 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy időnként ellenőrizzük a biztosítási szerződésünket. Ahogyan változnak vagyontárgyaink, azok értéke, időnként célszerű felülvizsgálnunk, hogy a legmegfelelőbb szerződéssel rendelkezünk-e. Továbbá az megfelelő értékkövetést alkalmaz-e, a szerződési feltételek pedig életmódunkból, helyzetünkből adódó kockázatokra megfelelő módon nyújt-e fedezetet.

Figyelmünkkel, óvatosságunkkal gondoskodjunk arról, hogy az ünnepeket ne árnyékolja be semmilyen váratlan káresemény!

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!