Drágultak a heti e-matricák

Az autók az autópálya feljáró előtt sorakoznak.
A díjköteles útszakaszokat használók számára sajnos kedvezőtlen változásokat hozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium autópályák használatának díjáról szóló rendeletének módosítása. Október 1. napjától ugyanis többet kell fizetnünk a hét napos jogosultságért. Lássuk a részleteket.

A változás a D1M díjkategória kivételével valamennyi díjkategóriát érinti.

  • A D1 személyautó kategóriában 2975 Ft-ról 3500 Ft-ra,
  • a D2 kishaszongépjármű, lakóautó, mikrobusz esetében 5950 Ft-ról 7000 Ft-ra,
  • B2 busz kategóriában 13385 Ft-ról 15500 Ft-ra,
  • U kategóriában pedig, utánfutókra vonatkozóan 2975 Ft-ról 3500 Ft-ra emelkedett a heti matrica díja.

A havi, éves és a megyei e-matricák továbbra is változatlan díj ellenében válthatók meg, akár online, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. viszonteladóinál, többnyire a benzinkutakon, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, valamint a hegyeshalmi és a rajkai határátkelőhelynél.

Hogyan is bizonyosodhatunk meg arról, hogy a megfelelő díjkategóriát választottuk?

Egészen egyszerűen vegyük elő a jármű forgalmi engedélyét és az abban szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1., S.1. mezők) alapján máris könnyen eligazodunk a díjtáblázatban.

A vásárlás alkalmával pedig, még a matrica kifizetése előtt feltétlenül ellenőrizzük le a rendszámot, a felségjelzés helyességét és az érvényességi időt, a későbbi bonyodalmak, emelt összegű pótdíjfizetési kötelezettség elkerülése érdekében.

Legkésőbb mikor kell megvásárolnunk az e-matricát?

Főszabály szerint, a díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes jogosultsággal lehet igénybe venni, tehát már a felhajtás előtt gondoskodnunk kell a matrica megváltásáról. Azonban az idei, 2018-as év magával hozott egy, jóhiszemű jogosulatlan úthasználót védő- újdonságot, miszerint akik tévedésből felhajtanak egy díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számított maximum 60 percen belül még megvásárolhatják a jogosultságukat a pótdíj elkerülése érdekében.

Az év végéhez közeledve pedig ügyeljünk arra is, hogy az éves országos és megyei matricák minden esetben a következő év január végéig vannak érvényben. Helyette, az újév januárjáig érdemes havi vagy heti jogosultság mellett dönteni.