Csökkenthető a jelzáloghitel!

Két kisgyerek papírdoboz ad fel az apukájuknak egy teherautóra. Költözik a család.

2018. január 1-től a három-vagy többgyermekes családok vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, jelzáloghitel-tartozásuk csökkentése érdekében. Igaz, számos feltételhez kötött a juttatás, azonban biztosan sokakat segít majd hozzá egy boldogabb, tartozásmentes élethez. Lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelni az igényléshez.

2018. január 1. napján lép hatályba a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet. E jogszabály értelmében harmadik vagy további gyermek születésére való tekintettel vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe Magyarország területén lévő ingatlant (lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot) terhelő jelzáloghitel csökkentése érdekében.

A juttatást csak 2018. január 1-jét követően megszülető harmadik és további gyermekek után lehet igénybe venni. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen lehetnek kérelmezők, még akkor is, ha a jelzálog-hitelszerződésnek kizárólag az egyik fél az alanya. A feltételeket pedig mindkét igénylőnek teljesítenie szükséges.

Arról, hogy pontosan milyen hitelszerződésre tekintettel jár a támogatás, a rendelet kimondja, hogy csakis a gyermek születésének időpontjában fennálló, fel nem mondott lakáscélú jelzáloghitel-szerződésekre.

A támogatás összege legfeljebb 1 millió forint, mely elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, de ha a tőketartozás összege nem éri el a folyósított összeget, úgy azzal a tőketartozás járulékait -kivéve a késedelmi kamatot – is csökkenthetjük. 

Az állam részéről történő kifizetés a támogatást megállapító határozat pénzintézethez való beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztés jogcímen történik. Természetesen az előtörlesztésért a pénzintézet ez esetben semmilyen plusz költséget nem ró a támogatott személyre. 

A fenti feltételek fennállása esetén tehát érdemes benyújtani a kérelmet, hiszen nem hitelkiváltó hitelről, hanem vissza nem térítendő állami támogatásról van szó. Veszíteni nem lehet vele, nyerni viszont annál többet.