Buszt vezetni nem egyszerű

Az ügyfél egy menetrend szerinti autóbuszt vezetve haladt a számára kijelölt útvonalon, mikor az út egy nehezen belátható módon kanyarodó szakaszához ért.

Ahhoz, hogy az általa vezetett gépjárművel folytatni tudja az útvonalat, a kanyar íve szükségessé tette, hogy a gépjármű első tengelye és a busz eleje igénybe vegye a szemközti forgalmi sávot. Ennek okán, az út vonalvezetésének követéséhez szükséges kanyarodási manővert megelőzően Ügyfelünk meggyőződött arról, hogy a másik forgalmi sávot senki nem használja, és tovább haladt. A kanyarodási manőver során azonban a belátható hozzávetőlegesen 45-50 méter hosszú útvonalon egy személygépjármű jelent meg. Ügyfelünk ekkor már a saját forgalmi sávjának egészét, illetve szükségszerűen a másik forgalmi sáv egy részét is elfoglalta. A közeledő személyt észlelve az autóbuszvezető azonnal megállt, azonban a másik gépjármű nekiütközött a busz bal első részének.

A szabálysértési hatóság arra hivatkozva, hogy Ügyfelünk nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett, az autóbuszvezető szabálysértési felelősségét állapította meg. A vezetői jogvédelmi biztosítási szerződéssel rendelkező Ügyfél képviseletét a határozat kézhezvételét követően mind a rendőrség, mind pedig a bíróság előtti eljárásban elláttuk, melynek eredményeképpen a bíróság megszüntette az ügyfelünkkel szembeni eljárást, kimondva, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján egyik járművezető felelőssége sem bizonyítható, ezért Ügyfelünk szabálysértési felelőssége sem állapítható meg.