Becsúszott a hideg

Egy tető aljáról lóg le a hó és a jégcsapok.

Az év végével rendszerint megérkezik a hideg, sőt gyakran fagyot, hóesést is hoz magával.

Az autó már biztosan rendben van, megkapta a téli gumit, fagyállóval feltöltve. Érdemes házunk táján is szétnézni, és felkészülten várni a téli csapadékot, fagyokat.Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni róla, hogy az otthonunk nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel és felelősséggel is jár. A tél beálltával ennek különös aktualitást adnak az eljegesedett gyalogosjárdákon, lefagyott kocsibeállókon történő balesetek, a házak ereszein meghízó jégcsapok, a lezúduló hó okozta károk.Megolvadt méteres jégcsapok, a ház tetejéről lezúduló hó? 
Az épület egyes részeinek lehullásából másnak okozott – enyhébb esetekben csak vagyoni, más esetekben sajnos súlyosabb, személyi sérülésből eredő – kárért az épület tulajdonosa felelős. Mit lehet tenni megelőzésként? A tulajdonos mentesülhet a felelősség alól, ha minden tőle elvárható karbantartási intézkedést megtett. Így pl. a tetőre hófogó rácsokat szereltetett fel. Szintén hasznos tanács lehet, ha a figyelmeztető táblákkal jelezzük a várható veszélyt az arra közlekedők számára pl. Vigyázz tetőről lezúduló hó!.Síkos járda? 
A házak előtti, körüli gyalogosjárda tisztítása az épület tulajdonosának feladata (nem elírás, nem az önkormányzaté). Társasház esetén a társasházé. A lényeg, hogy minden lehetséges intézkedést megtegyünk az esetleg károk megelőzése érdekében. Így pl. értékelte a bíróság a megtett óvintézkedéseket, és nem állapította meg annak a személynek a felelősségét, aki a sűrű havazás során óránként takarította a háza körüli járdát, ám ennek ellenére egy járókelő elcsúszott és elesett.Fenti káresemények bekövetkezése esetén előfordulhat, hogy mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk a károk megtérítéséért. A károkozás nem feltétlenül merül ki abban, hogy egy jármű javítási költségeit megtéríti a károkozó. Ha ez a jármű történetesen épp egy fuvarfeladat kellős közepén volt, és a káresemény miatt a vállalkozás tevékenysége időlegesen leáll, az tetemes veszteséggel járhat. Ha valaki megsérül, a keresetkiesését, ellátásának költségeit, egyéb vagyoni és nemvagyoni kárait is kompenzálni kell.Szerencsénk lehet, ha van egy megfelelő módozatú, felelősségbiztosítási elemet is tartalmazó lakásbiztosításunk. Arra azonban számítani kell, hogy a károsultak először közvetlenül a károkozóhoz fordulnak káraik megtérítését, majd a károkozó jelentheti a kárt a biztosítónak. Mire és mit fizet a biztosító? Érdemes tüzetesen áttekintetni a biztosítási szabályzatot azoknak is, akik már rendelkeznek lakás-/épületbiztosítással és azoknak is, akik most készülnek azt megkötni vagy váltani.Készüljünk fel hát a ház körül a téli időjárásra. Ellenőrizzük "portánkat", és helyezzük készenlétbe a hólapátot, sót, homokot. No és persze magunkat is.