Az áruhitel és ami mögötte van…

Egy aranyszínű jogi mérleg mögött egy bíróság, ami papírpénzeken van.

Az áruhitel igen népszerű, mivel már az üzletekben, boltokban is meg lehet igényelni. 

A bankok hitelbírálata nagyon rövid ideig tart és pár egyszerű feltétel fennállása esetén – akár alacsony jövedelem mellett is – engedélyezik a hitelfelvételt. A hitelintézetek az év utolsó két hónapjában értékesítik az áruhitelek 30%-át, tehát karácsonykor különösen közkedvelt ez a hitelfajta. Van azonban pár fontos dolog azonban, amit érdemes fontolóra vennünk.Az áruhitelre jellemző, hogy általában igen magas a teljes hiteldíj mutató (THM). Érdemes a szerződés megkötése előtt kiszámolni, hogy az áruhitel törlesztőrészleteinek összeadásával mennyi a termék végső ára. Előfordulhat, hogy egy csábító ajánlatról így kiderül, hogy rosszabbul járunk, ha hitelre vásárolunk.Az áruhitelt gyakran kedvezményes feltételekkel hirdetik, de "kamatmentesség" ígérete esetén legyünk óvatosak, mivel az csak bizonyos plusz feltételek esetén igaz és a 0% kamat sokszor magas kezelési költséggel jár. A hitel valós költségét a teljes hiteldíj-mutató (THM) mutatja.Ha úgy döntünk, hogy áruhitelt veszünk fel, a szerződést aláírása előtt alaposan olvassuk át, még az apró betűs részeket is. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a hitelszerződés részleteivel, milyen jogok és kötelezettségek illetnek meg minket és milyen jogai és kötelezettségei vannak a banknak. A legfontosabb ilyen kérdés például, hogy miként szabályozza a szerződésünk azt, ha a havi törlesztőrészletekkel késedelembe esünk. Ilyenkor a bankok általában késedelmi kamatot számítanak fel. Ha véletlenül olyan helyzetbe kerülnénk, hogy huzamosabb időn át nem tudnánk fizetni a havi törlesztéseket, ne bízzunk abban, hogy a bankok "elfelejtik" a tartozásunkat. Ilyen esetben a hitelintézetek vagy jogi útra terelik a követelésüket vagy behajtó cégeknek adják át ügyünket.Az áruvásárlási hitelekre vonatkozó részletes feltételeket – beleértve a THM mértékét is – az egyes hitelintézetek üzletszabályzatukban és hirdetményükben teszik közzé, amelyet érdemes alaposan áttanulmányozni a szolgáltatás igénybevétele előtt.Előnyei:

 • könnyen, gyorsan igénybe vehető már a vásárlás helyszínén is
 • alacsonyabb jövedelem esetén is hozzá lehet jutni
 • kiszámítható havi összegű törlesztőrészleteket kell megfizetni

Hátrányai:

 • túlzott eladósodáshoz vezethet
 • az egyik legdrágább hitelfajta
 • az akciók könnyen elcsábíthatják a vásárlót

Hasznos tanácsok áruhitel felvétele előtt:

 1. Hasonlítsa össze az ajánlatokat a teljes hiteldíjmutató (THM) segítségével, vagy használja a PSZÁF honlapján található hitelkalkulátor programot, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
 2. Derítse ki, hogy milyen, a THM-ben nem szereplő költségeket kell fizetni, s melyek azok a költségek, amelyek a futamidő alatt változhatnak.
 3. Nézzen utána, hogy milyen feltételekkel/költségekkel jár az előtörlesztés.
 4. Győződjön meg arról, hogy a kereskedelmi egység, ahol a hitelt igényelni kívánja, mely pénzügyi intézménnyel van kapcsolatban.
 5. Alaposan olvassa át a szerződésben foglaltakat mielőtt aláírná.

Tehát mindenképpen megfontoltan döntsünk az áruhitel felvételekor, alaposan olvassuk el és értelmezzük a hitelszerződést, nem csak a mostani életkörülményeink, hanem a jövőben előforduló váratlan események tükrében is.