Amikor felesleges volt a helyjegy vásárlása…

Előfordulhat, hogy érvényes hely- és pótjegyünk ellenére mégsem tudja a vasúttársaság a helyünket biztosítani, az sem példa nélküli, hogy a teljes vagon hiányzik, ahova a helyjegyeink szólnak. Mire ügyeljünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk?

Mindenekelőtt a problémát azonnal jelezzük a jegyellenőr felé, akinek 5 perce van arra, hogy másik ülőhelyet biztosítson számunkra.

A vasúti társaság köteles térítést fizetni az utas részére, ha az utas az ülőhelyét helyjegy váltásával vagy más módon biztosította és a biztosított ülőhelyet a vasúti társaság ismételten értékesített. Illetve a helybiztosításban megjelölt kocsit nem állította ki és az utas helybiztosításának megfelelő elhelyezéséről az utas jegyvizsgáló felé tett bejelentésétől számított 5 percen belül nem tudott gondoskodni.

A visszatérítéshez elengedhetetlenül szükséges a jegyellenőr igazolása az eseményről, így ennek kiállításához ragaszkodjunk.

Ezen túlmenően is minden esetben fontos, hogy panaszunkat jelezzük a vasúttársaság felé, ez a teljes utasközösség érdeke, hiszen adott szolgáltatás elfogadhatatlan vagy megkérdőjelezhető, gyakori minőséghibájára csak így derülhet ki.

Panaszunk sokféle lehet a késétől a járatkimaradáson át a helybiztosítás elmaradásáig, a vonatkozó igényeket minden esetben külön lehet vizsgálni. Sajnos a vonatkozó uniós rendeletben biztosított utasjogok jelenleg Magyarországon még nem teljeskörűek, mert a tagországok dönthetnek úgy, hogy mentességet biztosítanak az uniós rendelet által megszabott követelmények alól egyes járatok számára, a mentesség pedig meg is hosszabbítható, melyre Magyarországon éppen a közelmúltban került sor.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 10 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!