Akciós ajánlatok bűvöletében

Az őszi hónapokat megnövekedett vásárlói kedv jellemzi, ami egyértelműen kapcsolatba hozható a karácsonyi ünnepek közeledtéhez.

Az eladók is ráerősítenek erre a folyamatra különböző akciós ajánlatok tömegével találkozhatunk ilyenkor – az utóbbi években nálunk is megjelenő több napos novemberi esemény tavaly kétmillió vásárlót és a hetvennyolc milliárd forintos (!) forgalmat bonyolított le! Az ilyen események sajnos nem csak kellemes meglepetéseket okozhatnak, ugyanakkor tudatos vásárlóként számos nehézségtől megkímélhetjük magunkat.

Nem mind arany, ami fénylik

Ezt most nem a szó szoros értelmében állítjuk, hanem a csalogató ajánlatokra. A fent már említett akciós ajánlatok jellemzően korlátozott ideig vehetők igénybe a kedvezményes termékek vonatkozásában – ez azonban nem jogosítja fel a kereskedőt arra, hogy az engedménnyel nem érintett árucikkekről is ezt a látszatot keltse. Ha tehát a rendkívül kedvezőnek ítélt áron megvásárolt kenyérpirító a nagy akciót követő két hét múlva is változatlan értékért szerepel a rendelhető termékek listáján, jó eséllyel valótlan állítással találkoztunk a korlátozott ajánlatot illetően, mellyel a kereskedő a vásárlásra akart buzdítani bennünket.

Hasonlóképpen érdemes tisztában lennünk fogyasztói jogainkkal a hibás teljesítés esetén, melyek legtömörebben az alábbi három pontban foglakhatók össze:

– Az árucikkre egy év jótállás vonatkozik a vásárlástól számítva.

– Ettől függetlenül – ugyancsak az adásvétel időpontjától – kétéves szavatosság vonatkozik a vállalkozástól vásárolt termékekre, és az első hat hónapban bekövetkezett hibáról vélelmezni kell, hogy annak oka a teljesítéskor már megvolt.

– Ha a vásárlást követő három munkanapon belül az áru hibája miatt a fogyasztó csereigényt érvényesít, annak a vállalkozás köteles eleget tenni.

Amennyiben ezen jogosultságok bármelyikét a kereskedő úgy tünteti fel, mintha extra szolgáltatásként, bónuszként biztosítanák a fogyasztónak, hamis különleges ajánlattal van dolgunk.

Végül, különösen nagymértékű akciós ajánlatok kapcsán lényeges, hogy a kereskedőknek nem szabad rendkívül alacsony áron eladásra kínálniuk termékeiket, amennyiben arról nincs elegendő a raktáron. Mi több, kötelező tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy pontosan milyen mennyiségben tudják az adott árut értékesíteni, és meg kell jelölniük árajánlatuk érvényességét is.

Amennyiben a fentiek bármelyikével találkozunk, érdemes panaszunkkal a lakóhelyünk szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot felkeresni!