Adóbevallás diákoknak is!

Egy nő sok papír között, a hajába túr, toll a szájában és ideges.

A nyári szünetben nagyon sok diák a pihenés helyett a munkát választja, hiszen ennek során a pénzkereseti lehetőségen kívül értékes tapasztalatokat is szerezhet, amit a későbbi munkavállalás során kamatoztathat. 

A diákokat többféle jogviszony keretében is lehet foglalkoztatni. Ez lehet munkaviszony, megbízás, egyszerűsített illetve alkalmi munkára irányuló munkaviszony is.

Az elvégzett munka mindenképpen munkabért, így esetlegesen adófizetési kötelezettséget is vonhat maga után. Azoknak a diákoknak tehát, akik a tavalyi nyáron dolgoztak, mindenképpen számolgatniuk kell, vagy felkeresni egy könyvelőt az adóbevallás elkészítése, és az esetleges adófizetési kötelezettség teljesítése miatt.

Az adóbevallás benyújtási határideje 2014. május 20. napja. A diákmunkával, vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében megszerzett jövedelem akkor adóköteles, ha összege meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát. 2013. évben ez a legkisebb napibér 4510 forint/nap.

Ha tehát a gyermek 120 napot dolgozott a múlt évben, és 600.000 Ft jövedelme származott ebből, akkor az a mentesített keretösszeget meghaladja, így a 541.200,- Ft feletti összeget jövedelemként be kell vallani. Ezt, a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell feltüntetni a 1353-as bevallás „A” lap, első sorának „d” oszlopában. Csak akkor nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani, ha a jövedelem a mentesített keretösszeg alá esik.