A tűzgyújtási tilalomról

Egy tűzoltó vízsugárral olt egy erdőtüzet.

Gondolta volna, hogy a szabadtéri tüzek kialakulásának veszélye nem csak nyáron, de tavasszal is legalább akkora figyelmet érdemel? Télen a talaj közeli növényzet kiszárad, a tavaszi tettvágy pedig arra ösztönzi az ingatlanok tulajdonosait, hogy kertjeiket, udvarukat az összegyűjtött növényzet elégetésével készítsék fel a kerti munkálatokra. Ezen kívül a tavaszi kirándulások kedvelt alkalmak az erdei szalonnasütéshez, de otthon is előkerülnek a bográcsok. Akár avarégetésről, akár sütés-főzésről legyen szó, tűzgyújtás során az alábbiakra kell ügyelnünk.

Külterületen csak akkor gyújthatunk tüzet, ha azt jogszabály megengedi. Így erdőkben a kijelölt tűzrakó helyeken, gondosan ügyelve arra, hogy a tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül. A tűzrakó hely környékét előzetesen tisztítsuk meg a levelektől, faágaktól, így megelőzhetjük, hogy a tűz átterjedjen az erdőre. Készítsük elő a tűz eloltásához szükséges anyagokat és eszközöket. Távozásunk előtt győződjünk meg arról, hogy a tűz ténylegesen kialudt.

A kültéri növényzet, így pl. a tarló égetéséhez a speciális ismeretek mellett annak engedélyeztetése is szükséges.

Belterületen az avar és kerti hulladék égetése általánosan tiltott! A tilalom alól önkormányzati rendelet adhat felmentést az égetés feltételeinek meghatározásával. Önkormányzati rendelet hiányában tehát nem áll módunkban az avar vagy más növényzet elégetése. Saját belterületi ingatlanunkon a kerti grillezés, bográcsozás megengedett. Természetesen a tűz felügyeletéről, továbbterjedésének megakadályozásáról és szakszerű oltásáról gondoskodnunk kell.

Időjárási helyzettől és egyéb körülményektől függően a hatóság országos és helyi szinten is elrendelhet tűzgyújtási tilalmat. Jelenleg Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom van, mely visszavonásig érvényes. A pontos helyzetről a katasztrófavédelem honlapján tájékozódhatunk. Ügyeljünk arra, hogy az országos tilalom visszavonása nem jelenti automatikusan a helyi tilalom feloldását is!

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Amennyiben valaki túrát, erdei kirándulást tervez, mindenképpen tájékozódjon, hiszen jelenleg még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás. Az otthoni grillezés, szabadtéri főzés, a fenti tűzvédelmi szabályok betartása mellett a tilalom idején is megengedett. 

Amennyiben mód van rá, fontoljuk meg a növényzet komposztálását annak elégetése helyett. A növényégetés egészségügyi és környezeti kockázatokkal jár, a szabadtéri tűzesetek 99%-át pedig emberi gondatlanság okozza. Bár az illegális kültéri tűzgyújtás- és szemétégetés akár 100.000,- Ft bírságot is vonhat maga után, sokkal inkább érdemes a hulladékégetés közvetlen melléktermékeinek, így pl. a szállópornak a levegőbe juttatásával okozott egészségügyi kockázatra figyelnünk. Hívjuk fel közvetlen lakókörnyezetünkben szabálytalanul égetők figyelmét az előírások betartására, és magunk is ügyelünk azokra!

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 4 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!