2020 kedvezményei – Néhány könnyítés, amiről érdemes tudni

Az idei év is tartogat újdonságokat az állampolgároknak. Az alábbiakban azt tekintjük át röviden, milyen helyzetekben ad lehetőséget a szabályozás arra, hogy kisebb-nagyobb változások, kedvezmények nyomán kíméljük a pénztárcánkat.

Magánszemélyeknek…

  • 2020. január 1. napjától a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák mentességet élveznek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A bérből, illetve egyéb nem önálló tevékenységből származó jövedelmek, (sőt, bizonyos önálló tevékenységből származó jövedelmek) így nem csökkennek a már ismert 15%-os mértékkel. A kedvezményt azok a négy gyermeket nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó anyák igényelhetik, akik a nevelt gyermekek alapján családi pótlékra jogosultak vagy arra való jogosultságuk legalább tizenkét éven keresztül fennállt.
  • A 20 év alatti személyek idén is 25.000,- Ft értékű támogatást vehetnek igénybe a jogosítvány megszerzéséhez. A támogatás a KRESZ-vizsga és az felkészítő tantermi- vagy e-learning tanfolyamhoz nyújt hozzájárulást. Az erre vonatkozó kérelem a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához terjeszthető elő formanyomtatványon vagy elektronikus úton.

…és vállalkozásoknak

  • Noha az egyszerűsített vállalkozási adó (EVA) 2020. január 1. napjától megszűnt, a kisvállalati adó mértéke egy százalékkal csökkent, így csak 12% a befizetendő összeg. A kisvállalati adó választásának kikötései a 2018. évben bevezetettekhez képest nem változtak: hét feltételnek szükséges megfelelni, melyek többségükben a foglalkoztatottak létszámával, a bevételekkel és a számviteli szabályokra vonatkoznak.
  • A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás általános forgalmi adókulcsa is csökkent 2020. január 1. napjával. Aki ilyen tevékenységet folytat, az eddig irányadó 18%-os ÁFA helyett 5%-os ÁFA-mértékkel számoljon!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 12 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!