Veszélyes háziállat – Milyen felelősség terheli az állattartót?

Egy agresszív kutya ugat, a gazdája pedig próbálja visszatartani a pórázzal.
A napokban egy Somogy-megyei településen sajnálatos módon háziállatként tartott kutyák támadtak két gyermekre, az egyik kiskorú súlyos sérüléseket szenvedett. Milyen felelősség terheli az állattartót ilyen esetekben?

A hatályos magánjogi szabályok szerint a háziállatként tartott állatok által okozott károkért az állat tartója felel. Az állatvédelmi törvény részletesen szabályozza azt is, hogy a jó gazda gondosságával eljáró állattartó milyen kritériumoknak köteles a tartás során eleget tenni.

Balesetek természetesen a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak, azonban bizonyos követelmények meg nem tartása, melyekre a gazdának ráhatása lehet – például póráz és szájkosár használata sétáltatáskor, a kapu megfelelő zárva tartása – nagyfokú hanyagságra engedhetnek következtetni.

Kutyatarás esetén lényeges – különösen bizonyos temperamentumosabb fajtáknál lehet fontos – hogy amennyiben az eb fizikai sérülést okozott, és annak egyéb feltételei is fennállnak, az állatot akár veszélyesnek is nyilváníthatja. Erre például akkor is lehetőség van, ha az eb közterületen, egy háztartásban nem élő személynek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

A veszélyes állat tartóját nem csupán többletkötelezettségek terhelik a tartás terén, de felelőssége is szigorúbb, a veszélyes üzemi felelősség szabályai szerint alakul. Mentesülésre csupán akkor lesz lehetősége, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézi elő, ami tevékenységén kívül esett. Az ebből eredő kártérítési követelések elévülési ideje három év.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!