Vadászatról szakszerűen

Egy vadász a nádasban puskáját célra tartja.

A legendás világutazó és vadászíró Széchenyi Zsigmond úgy fogalmazott, hogy a vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás. Noha ez az egyik legősibb férfi mesterség, ma már inkább hobbi és kedvtelés céljából űzik. Célja is átalakult, korábban az élelmezés és túlélés záloga volt, ma már inkább átalakult egy olyan természetközeli élménnyé, amikor az ember kiszakad a mókuskerékből és a természetben feloldódik. Előbbiekkel összefüggésben nem meglepő, ha a jogi szabályozás is komplikáltabbá vált, ma már nem íjakkal vadászunk mamutokra, úgyhogy komoly szabályoknak kell megfelelni, amiben eligazodni sem egyszerű.

Aki vadásszá kíván válni, annak először is jelentkeznie kell egy tanfolyamra, majd ennek elvégzését követően 2 éven belül tehet vadászvizsgát. Vadászvizsgát az a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és nem magyar állampolgár tehet, aki a 17. életévét betöltötte.

Vadászvizsgára jelentkezni az Országos Magyar Vadászkamara bármely területi szervénél lehet. A vadászvizsga ára 20.000,- Ft, ami tartalmazza az elméleti és gyakorlati vizsga költségeit egyaránt. A vizsga anyaga Náhlik András: Vadászati ismeretek című könyve.

A vizsga gyakorlati és elméleti részekből áll. Az elméleti vizsga áll egy írásbeli tesztvizsgából, ahol 50 kérdésből 40 választ helyesen kell megadni, és egy vadászati idényekre vonatkozó tudásanyag ellenőrzéséról szóló kifejtős résznek is meg kell felelni. Ezen túlmenően szóbeli vizsgát is tennie kell a vizsgázónak, amelynek tételsora elérhető az Országos Magyar Vadászkamara honlapján. Többek között faj- és trófea felismerés és minősítésről szóló részben képekről kell számot adni tudásunkról.

A gyakorlati vizsga része a biztonságos fegyverkezelés és használat ellenőrzése és a lőgyakorlat, sörétes és golyós fegyverrel egyaránt. A fegyver szerelésén túl számot kell adni a lövés pontosságról is. Különböző távolságokból meghatározott pontosságú lövések a vizsga feltételei. Ez golyós puskánál céltáblára, sörétes puska esetében agyaggalambra történik. Fontos tudni, hogy aki nem lőfegyverrel, hanem íjászattal vagy ragadozó madárral kíván vadászni, annak a gyakorlatban értelemszerűen eltérő tartalmú vizsgát kell tennie.Természetesen ezzel még nem értünk révbe. Ki kell váltani az éves vadászjegyet, melynek ára 10000 Ft, ehhez hozzájön 4000 Ft kamarai tagsági díj, és 1000 Ft biztosítás.

Ha az összes akadályt sikerrel vettük, akkor sikerrel letudtuk az előttünk álló legérdekesebb részt a vadásszá válás rögös útján. Ezt követően tudunk fegyvert igényelni, illetve elindulni a bürokrácia rögös útvesztőjén , melynek végén saját fegyverrel ülhetünk a lesen és talán nem csak az erdőzúgás lesz az osztályrészünk. Tekintettel a fegyverviselés bonyolult szabályaira azzal egy külön cikkben foglalkozunk.