Tudnivalók az üdülésről és a jogokról

Egy nagy fehér ház egy tó mellett.

Egyre több cég foglalkozik üdülési jogok értékesítésével, amely sok ember számára csábító lehet, aki nyugodt, kiszámítható nyaralásra vágyik egy nyaralóhoz hasonló ingatlanban, ám egy víkendház fenntartását mégsem engedheti meg magának.

A következőkben pár lényeges pontra hívnánk fel a figyelmüket, amelyeket érdemes észben tartani ilyen szerződések megkötésekor.

Mi az üdülési jog?
Üdülési jogról akkor beszélhetünk, ha legalább 3 éves időtartamra kötünk egy értékesítő céggel olyan szerződést, amely biztosítja számunkra meghatározott ingatlan meghatározott időtartamra történő használatát.

Miről kell tájékoztatni a vevőt a vásárláskor?
Írásban kell tájékoztatni a vevőt a szerződés lényeges elemeiről és az üdülőhasználat legfontosabb körülményeiről, mint például az értékesítő vagy ingatlantulajdonos cégneve, székhelye, az üdülőhasználati jog pontos tartalma, az ingatlan felszereltsége, állapota, stb.

A szerződést írásban lehet csak megkötni?
Igen, mégpedig magyar nyelven. Lényeges szabály továbbá, hogy vita esetén az értékesítőt terheli annak bizonyítása, hogy az írásbeli tájékoztatót magyar nyelven, a szerződés egy példányával együtt átadta a fogyasztónak, valamint, hogy a tájékoztatóban szereplő, de a szerződésből kimaradó feltételeket írásban közölte a vásárlóval.

Mire figyeljünk különösen, ha ilyen szerződést kívánunk kötni?
Elsősorban arra, hogy alaposan olvassuk át a szerződést, mielőtt aláírjuk. Csak akkor írjuk alá, ha minden kérdés egyértelműen van leírva. Ne hagyatkozzunk kizárólag az értékesítő által elmondottakra, ha a szerződésben nem az szerepel, mint amiről tájékoztatott, akkor nyugodtan kérjük, hogy javítsák át.

Igaz, hogy az üdülési jogról nem lehet lemondani?
Igen, mégpedig a vonatkozó kormányrendelet értelmében. A szerződés aláírásától számított 15 napon belül indoklás nélkül elállhat a vevő.

Milyen gyakori problémák merülnek még fel az üdülési joggal kapcsolatosan?
Tipikus eset, amikor az értékesítő a már meglévő üdülési jog helyett új megvásárlását ajánlja fel a fogyasztónak azzal, hogy a régi üdülési jogot ő majd értékesíteni fogja és a kapott vételárat beszámítja. Ezzel általában az a probléma szokott előfordulni, hogy egy újabb szerződést kötnek a vásárlóval, ellenben a másik üdülési jogról szóló szerződést továbbra is fenntartják. Így gyakran előfordul az az eset, hogy az ígéret ellenére a régi jogot nem értékesítik és a vevő két üdülési jogért fizethet.

Hogyan lehet ezt kivédeni?
Egy szerződésbe kell foglalni az új üdülési jog megvásárlását és az értékesítő ígéretét arra nézve, hogy a régit értékesíti, valamint a felek megállapodnak abban, hogy az új üdülési jogról szóló adásvétel akkor lép hatályba, amikor az értékesítő a másik jogot eladja. Amennyiben a régi üdülési jog értékesítése a szerződésben meghatározott határideig nem történik meg, a teljes szerződést érvényét veszti, azaz a vevő az új üdülési jogot sem vásárolja meg.

Dr. Tóth Hajnalka