Parlagfű-irtás – Így kerülheti el a bírságot!

Egy kisfiú a parlagfű között áll, és fújja az orrát.
A nyár bizony nem a legkedveltebb évszaka az allergiásoknak. Hiszen számukra nem csak a forróság, a nyitott ablakokon beszűrődő zaj, de sajnos a pollenek is okozhatnak álmatlan éjszakákat. A kellemetlen tüneteket pedig igen gyakran a parlagfű váltja ki. Fontos, hogy a telektulajdonosok gondoskodjanak a megfelelő irtásról. Ha ezt mégsem teszik meg, itt egy kis ösztönzés.

Az Élelmiszerláncról és Hatósági Felügyeletről szóló törvény kimondja, a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot folyamatosan fenntartani. Tehát nem elegendő tavasszal letarolni az érintett telekrészt, a parlagfűszezon végéig gondoskodni kell az irtásról.

Ki minősül földhasználónak a jogszabály szerint?

Az a személy, aki földdel rendelkezik, illetve azt használja, vagy a föld hasznosítására kötelezett, esetleg olyan dologgal, eszközzel rendelkezik, amelyben növény fenntartható. Így a kertesház tulajdonosa, bérlője, de akár egy balatoni nyaraló tulajdonosa is e körbe sorolandó.

Mi történik, ha a földhasználó nem gondoskodik az irtásról?

A hatóság – belterületen a jegyző, külterületen, zárt kertben a kormányhivatal – az érintett személy előzetes értesítése nélkül is ellenőrizheti az ingatlant, a kerítésen betekinthet, fényképeket készíthet, s eljárást indíthat a jogsértővel szemben. Az sem megoldás, ha a földhasználó nem veszi át a neki címzett iratot, hiszen az akár hirdetményi úton is kézbesíthető.

Amennyiben az ingatlan birtokosa a hatóság által megszabott határidőn belül nem intézkedik az irtás iránt, a hatóság ezt helyette megteheti, s a felmerülő költségeket a földhasználóra terhelheti. Emellett pedig bírság kiszabása iránt is intézkedhet, mely a legsúlyosabb esetekben – figyelembe véve az érintett telek nagyságát, szennyezettségét – akár ötmillió forint is lehet. Lényeges továbbá, a jogszabály eltörölte a június 30-i türelmi időt, így e dátum előtt megindítható a vizsgálat.