Nem ment simán

Ügyfelünk gépjárművével kátyúba hajtott, jobb első kereke kilyukadt. A sérüléseket és az utat lefényképezte, majd rendőrt hívott, így jegyzőkönyv is felvételre került. A javításra elsőként árajánlatot kért szerelőjétől, aki figyelmeztette, hogy az azonos tengelyen lévő mindkét gumit cserélni szükséges.

Ügyfelünk kátyú miatti kárigényét az árajánlat mellékelésével közútkezelő felé bejelentette, igényérvényesítése azonban ugyanolyan akadálypályának tűnt, mint az érintett útszakasz: eleinte nem kapott választ, mert adminisztrációs problémák miatt nem iktatták megkeresését. Az iktatás után viszont az útkezelő elutasította az igényt, mondván:

Ügyfelünk nem igazolta az okozati összefüggést az út rossz állapota és a keletkezett károk közt.

Ügyfelünk ekkor állásfoglalást kért Táraságunktól: tanácsunkra megvizsgáltatta a járművet egy szakemberrel, majd így keletkezett véleményt benyújtotta az útkezelőnek, aki csak egy gumi cseréjének költségét vállalta.

Ügyfelünk ekkor határozott fellépésre kérte Társaságunkat: eljáró kollégánk jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva fejtette ki, hogy az azonos tengelyen található gumik kopottságának, mintázatának rendeleti követelmény okán azonosaknak kell lenniük, így nem csak a sérült, de az épen maradt gumi cseréje is a káreseménnyel összefüggésben felmerülő igény. A kátyú miatt az út kezelőjének tehát meg kell térítenie a teljes kárt, tekintettel arra, hogy az utak karbantartása és megfelelő állapotának megőrzése az ő kötelezettsége, Ügyfelünk pedig maradéktalanul betartotta a közúti közlekedés szabályait. Az útkezelő levelünk hatására kért összeget megfizette, Ügyfelünk legnagyobb örömére.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!