Mire is jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Egy fiatal lány az orvos előtt, felénk fordulva mutatja az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját.

Sokan nem tudnak róla, azonban külföldi, Európai Unión belüli utazáshoz jól jön az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ennek különösen most, a nyári szezon kezdetével nagyobb jelentősége, aktualitása van. Ebben a cikkben összefoglaljuk az Európai Egészségbiztosítási Kártya jellemzőit. 

Mindenki, aki aktív társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik Magyarországon, kérelemre igényelhet úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát (a továbbiakban: EU-s TAJ-kártya). Az illetékes kormányhivatalhoz ezt a kérelmet akár írásban, akár személyesen, akár Ügyfélkapu hozzáférésen keresztül is elő lehet terjeszteni. Az EU-s TAJ-kártya a társadalombiztosítási jogviszony végéig, de legkésőbb annak kiállításától számított 3 évig érvényes. 

Az EU-s TAJ-kártya előnye abban van, hogy amennyiben az Európai Unión belül valakinek indokolt állami, egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor a kártya birtokában az érintett tagországban ingyenesen ellátják. A tagállamok együttműködésének következménye pedig az, hogy az egyes társadalombiztosítási szervek elszámolnak egymással az indokolt kezelést tekintve. Ez a főszabály, mely alól vannak kivételek, mivel az ellátás nem minden orvosi kezelésre vonatkozik. Ugyanis például nem lehetséges az, hogy valamely nyugati országban, valaki ennek a kártyának a terhére igényel rendszeres fogászati kezelést. Természetesen teljesen más a megítélése annak, ha sürgősségi ellátásra van szükség, és az indokolt is.

Tehát a lényeg az, hogy az érintett tagállamban lévő kezelőorvos jogosult azt eldönteni, hogy melyek azok az orvosi ellátások, amelyeket az átmeneti tartózkodás során szükségessé válnak, és amelyek a magyar egészségbiztosítás terhére ingyenesen igénybe vehetőek.

Az átmeneti tartózkodás fogalmának különösen nagy jelentősége van. Ugyanis az a magyar állampolgár, aki akár, munka akár tanulás, akár egyéb okból kifolyólag uniós tagállamban huzamosabb ideig, életvitelszerűen él, nem jogosult ennek az EU-s TAJ-kártya igénybevételére. Nekik ugyanis rendelkezniük kell kinti társadalombiztosítási jogviszonnyal. 

Fontos kivétel az ingyenes ellátás főszabálya alól, hogy vannak bizonyos országok, amelyek úgynevezett önrész, sőt olyanok is vannak, amelyek a teljes kezelés költségének megelőlegezését kérik a betegtől. Ez utóbbi az úgynevezett visszatérítéses rendszer. Ilyen ország például Finnország, vagy Belgium is. A lényege ennek a rendszernek az, hogy a beteg az ellátás költségeit megelőlegezni köteles, azonban utóbb a saját hazájának egészségbiztosítási hivatalával elszámol és ez a hivatal megtéríti számára a megelőlegezett költségeket. Mindkét eset teljesen jogszerű eljárás, ugyanis az érintett tagállam jogra rendelkezhet ilyen önrész megfizetéséről.

Sokan gondolhatják azt, hogy e kártya mellett nem éri meg utasbiztosítási szerződés megkötésének. Ezt nem tartjuk jó gondolatnak, mivel az utasbiztosítási szerződés sokkal bővebb szolgáltatást nyújt, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ezért a nyaralás alkalmával javasoljuk mindkét lehetőség igénybevételét.