Milyen esetekben igényelhető utazási költségtérítés az orvosi ellátás során?

Szőke hajú nő vérnyomását még egy barna hajú doktornő.

Betegség kezelése miatt orvoshoz járni nem öröm. Azonban, ha hosszabb utazást vesz igénybe a kezelésen történő megjelenés, akkor a biztosítottnak lehetősége van arra, hogy az utazásával járó költség megtérítését kérje. Ennek szabályait vesszük át.

Utazási költségtérítés vagy utazási utalvány formájában utólag kerül megtérítésére, vagy utazási költségtérítési utalvánnyal vehető igénybe. Az utazási utalvány utólagos elszámolásra, míg az utazási költségtérítési utalvány eleve az ingyenes utazásra jogosítja fel a pácienst az érintett tömegközlekedési járatokon. Ez legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető és a megállapított költségtérítést legfeljebb 1 éven belül kell felvenni.

Az utazási költségtérítésre az a személy jogosult, aki rendelkezik aktív társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ugyanakkor sok esetben szükséges a beteg kora vagy állapota alapján az, hogy az utazás során kísérővel közlekedjen. Ebben az esetben a kísérő is jogosult lehet költségtérítésre. Ez kifejezetten akkor lehetséges, amikor a kísérő 16 éven aluli gyermeket kísér, vagy a beutaló orvos a beteg állapota miatt ezt kifejezetten szükségesnek tartja és a kezelő orvos is leigazolja a megjelenést.

Utazási költségtérítési utalványra az jogosult, aki rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal, vagy krónikus betegsége miatt havonta legalább egy alkalommal rendszeres kezelésben vesz részt, vagy szakorvosi vélemény alapján a lakóhelyétől eltérő egészségügyi intézményben kerül ellátásra.

Az utazási költségtérítési utalvány kiállítására egyébként a beteg háziorvosa jogosult, így célszerű ennek igénylése kapcsán hozzá fordulni.

Ahogy arról fentebb szó volt, az utazási költségtérítés másik formája az utazási utalvány. Ebben az esetben vagy üzemanyag költséget, vagy legfeljebb 6 alkalommal történő kezelésen való megjelenés utazási költségét téríti a kormányhivatal.

Üzemanyag költségtérítésre csak és kizárólag akkor van lehetőség, amikor a beteg a tömegközlekedést állapota miatt nem tudja igénybe venni. Ezt a beutaló és a kezelő orvos jogosult igazolni. A tömegközlekedéssel való megjelenés esetében a megvásárolt menetjegy költsége számolható el, melyet bizonyítani kell a kormányhivatal felé.

Bármelyik megoldásról volna is szó, célszerű a rendszeres kezelések előtt akár a kezelő, akár házorvosnál az utazási költségtérítés módjáról érdeklődni.