Mennyi az életbiztosítási szerződés visszavásárlási értéke?

Egy fiatal pár a földön ülve számológéppel számolja a számláikat.

A mai biztosítási piacon igen sokféle életbiztosítási termék van. Sajnos sokan gondolják még ma is azt, hogy ha az életbiztosítási szerződést felmondják, akkor a biztosító által visszafizetendő összeg meg fog egyezni legalább azzal az összeggel, melyet az évek alatt befizetett biztosítási díj teszi ki. Ez azonban tévedés. A mostani cikkünkben erről adunk eligazítást. 

A biztosító társaságok – legyen szó lakásbiztosítási szerződésről, vagy akár életbiztosítási szerződésről – pontosan meghatározzák, hogy milyen feltételek bekövetkezte esetén térítik a biztosítási összeget. Amennyiben a feltételek közül bármelyik hiányzik, vagy nem a biztosítási szerződés hatálya alatt következik be az esemény, vagy a követelés elévült, esetleg kizárt kockázatról van szó, a biztosító jogszerűen tagadja meg a szolgáltatását. Ezeket a rendelkezéseket a biztosító társaságok az általános szerződési feltételekben rögzítik.

Az életbiztosítási szerződéseket általában hosszabb távra kötik, hol befektetéssel kombinált konstrukcióban, hol anélkül.

A Polgári Törvénykönyv 6:484.§-a alapján, a visszavásárlási összeget akkor kell kifizetnie a biztosítónak, amennyiben a szerződés a biztosítási összeg kifizetése nélkül kerül megszüntetésre, például a szerződő felmondása eredményeként. Biztosítási összeg kifizetése nélkül szűnik meg a szerződés, ha nem következetett be olyan esemény, melyre térített volna a biztosító.

A visszavásárlási érték meghatározása ugyanakkor biztosítási matematikai kérdés. Ez – többek között – függhet attól, hogy a szerződő mekkora biztosítási díjat fizetett be, a befektetési egységek milyen hozamot hoztak, valamint hogyan alakult az indexálás az elmúlt években, illetve a biztosítónak milyen költségei merültek fel. Fontos tudnivaló, hogy a visszavásárlási érték nem egyenlő a korábbi években befizetett biztosítási díjak összegével.

Ha valaki azt fontolgatja, hogy az életbiztosítási szerződését felmondja, akkor javasolt előzetesen egyeztetni a biztosítóval, hogy a megszüntetés napjával várhatóan mekkora összegű visszavásárlási érték határozható meg. Ha az összegszerűséget valaki nem éri, akkor részletes tájékoztatást kell a biztosítótól a miértekre kérni és célszerű – amennyiben ez lehetséges – a számítást egy könyvelővel, vagy biztosítási matematikussal elvégeztetni, ellenőriztetni. Fontos tudnivaló, hogy ez az elszámolás mindössze csak egy előzetes kalkuláció, hiszen sok esetben a szerződés megszüntetéséig más eredményt hozhatnak a befektetési hozamok, konkrét kiadások is.