Kutyafuttatás bringával: sport és szórakozás, vagy inkább szabálysértés?

Egy középkorú pár biciklizik és a férfi közben pórázon vezeti a kutyáját.

Kihasználva az utolsó melegebb napokat, még ilyenkor is sokan választják saját és kedvencük testének megmozgatására a kerékpárt. Engedelmes kutyus futtatása a bringa mellett jó kis kaland lehet ebnek és gazdinak egyaránt, melyhez speciális, kerékpárra csatlakoztatható vezetőpóráz és vezetőrúd áll rendelkezésre.

Ráadásul egyes kutyakiképző központok, kutyaiskolák kifejezetten biciklihez szoktató tréningeket is szerveznek és kínálnak. Lehetséges mindennek ellenére, hogy a kutyafuttatás kerékpárral nem más, mint a jogszabály megsértése?

A KRESZ rendelkezését figyelembe véve a kérdésre egyértelmű igen a válasz, hiszen a közlekedési rendet szabályozó rendeletünk így fogalmaz: „tilos kerékpárral állatot vezetni”. A továbbiakban sem enged e szabály alól kivételt, tehát a jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy pórázon vezetett kutyánkkal együtt biciklizzünk.

Mi a helyzet akkor, ha elég engedelmes az eb a póráz nélküli sétáltatáshoz vagy futtatáshoz? A társállatok tartásának szabályairól rendelkező kormányrendelet előírja a póráz használatát belterület közterületén, noha a szabálysértési törvény csak arra int, hogy kutyánkat nem hagyhatjuk lakott területen felügyelet nélkül. Vagyis, ha nem vezetjük, hanem póráz nélkül futtatjuk kutyánkat kerékpár mellett, a KRESZ-t betartjuk, de megszegünk egy másik jogszabályt.

A szabályszegés következménye helyszíni bírság lehet. A kutya kerékpárral való vezetése miatt a rendőr, a póráz nélkül történt futtatás miatt a közterület-felügyelő is megörvendeztetheti a gazdit helyszíni bírsággal. Más kérdés az, hogy a gyakorlatban a kutyás biciklizés okán bírság kiszabására nem szokott sor kerülni.

A jogszabály különösebben nem magyarázza a rendelkezést. A logikus érvek balesetvédelmi szempontból tehetik indokolttá a rendelkezést, hiszen egy nem tökéletesen engedelmes, vagy egy kicsit is ijedős természetű kutya esetében az úton átszaladó macska, vagy egy hirtelen zajhatás komoly veszélybe sodorhatja mind a pórázon vezető gazdi, mind az állat testi épségét, vagy akár súlyos sérülésekhez, esetleg közlekedési balesethez is vezethet.

Bár kutyát futtatni kerékpárral kézenfekvő választás, hiszen nincs szükség speciális eszközre vagy kellékre, nem helyhez vagy időponthoz kötött, mégis érdemes olyan kutyás sportot választani, melyet jogi szempontból is teljesen nyugodtan űzhetünk. Lássunk ezekre néhány példát a teljesség igénye nélkül. A canicross nem más, mint a kutyás terepfutás, ahol a kutya és gazdája összekötve fut kijelölt terepen.  A szánhúzás, illetve fogathajtás szinten nem aggályos jogi szempontból, azonban a bikejöring – annak ellenére, hogy hazánkban is rendszeresen rendeznek versenyeket e sportágban – nem más, mint terepkerékpározás kutyával, ahol a kutya és a kerékpár össze van kötve és valójában a kutya húzza – mondhatni vezeti – gazdáját. Ennek pedig csak fordítottját tiltja a KRESZ…