Örökbefogadás – A korlátozások váratlan hozadéka

A napokban egy debreceni állatmenhely arról nyilatkozott, hogy egy időre nem ad örökbe több kutyát az érdeklődőknek. A döntés alapjául szolgáló ok éppen annyira egyszerű, mint amennyire megdöbbentő: a jelentkezők közül többen nem titkolt módon a kijárási korlátozással kapcsolatos, kutyatulajdonosokra vonatkozó sajátos szabályok miatt szeretnének befogadni egy négylábú családtagot.

Bár a menhely döntését többen megkérdőjelezték, alapvetően semmi nem zárja ki, hogy az illetékesek ideiglenesen felfüggesszék az örökbeadást, és maguk gondoskodjanak az ott tartott állatokról. Az ilyen szervezetek fenntartói, működtetői önálló jogi személyek, így maguk alkotják meg az örökbeadás szabályait. Ők alakítják az örökbefogadási szerződéseik tartalmát, s így szelektálhatnak a gazdijelöltek közt is. Ha ellátogatunk az ismertebb menhelyek oldalára, láthatjuk, hogy az örökbefogadás feltételei többnyire (okkal) nagyon szigorúak. Csak példaként említünk meg néhány fontos szabályt, melyek a felelős állattartást hivatottak segíteni, és így több menhely is alkalmazza őket.

1. A kutyák kizárólag féregtelenítve, az első oltás beadása és chip beültetése után vihetők el.

2. Albérletbe nem, vagy csak a bérbeadó írásos hozzájárulása mellett vihető négylábú társ.

3. Az örökbefogadónak vállalnia kell, hogy ivartalanítja házikedvencét.

4. A tartás körülményeit a menhely később ellenőrizheti.

A most megjelent örökbefogadási hullám leginkább a karácsonyi kutyakölyök-vásárlások vagy a húsvéti nyúl-ajándékozások fellángolásához hasonlítható, ami ellen nem mellesleg szintén rendszeresen tiltakoznak az állatvédők. Sajnos ezek a kedvencek nagyon gyakran kerülnek a kezdeti lelkesedés után utcára vagy menhelyre. Az örökbefogadás felfüggesztéséről döntő szervezet leginkább attól tart, hogy a járványügyi intézkedések alatt örökbeadott kutyák is erre a szomorú sorsra jutnak majd, ha a korlátozásoknak vége.

Tény, hogy a menhelyek kizárólag az örökbefogadni szándékozó személyek által ismertetett tények és benyújtott nyilatkozatok alapján mérlegelhetik a gazdijelöltek alkalmasságát. És mint minden emberek által vezérelt folyamatba, itt sem garantált a tökéletes döntés. Természetesen, ha egy érdeklődő nem titkolja el, hogy a kijárási korlátozás kedvezményszabályai indították el a kutyatulajdonossá válás útján, alappal vetődik fel a kérdés, mennyire várható el tőle a felelős állattartás a későbbiekben – ugyanakkor ez is pusztán az egyik szempont sok egyéb más mellett. Végső soron a rossz döntés kockázatát az érintett menhely igyekezett az adott körülmények és rendelkezésre álló eszközök figyelembevételével kiküszöbölni, még ha a döntés nem is mondható hétköznapinak.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!