Koronavírus: Mi legyen a befizetett utazással?

A koronavírus járvány kitöréséig már nagyon sokan befizettek, lefoglaltak utazásokat. Az utas sajnos most nehéz döntési helyzetbe kerül. Jelenleg nem lehet látni, (bár egyes esetben valószínűsíteni sajnos nagyon is lehet) hogy mi lesz a tényleges helyzet az utazás időpontjában.

Milyen szabályok vonatkoznak a lemondásra, milyen lehetőségek közül választhatunk?

Az utazási szerződéseket részletesen szabályozza az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Kormányrendelet. Másfelől nagyon fontosak az adott szerződés rendelkezései, beleértve az utazási iroda általános szerződési feltételeit is.

A kormányrendelet pontosan szabályozza, hogy milyen esetben lehetséges bánatpénz nélkül elállni az utazási szerződéstől. Az utazási csomag megkezdését megelőzően az utazó bánatpénz fizetése nélkül jogosult felmondani az utazási csomagra vonatkozó szerződést. De csak abban az esetben, ha a célállomás helyén vagy annak közvetlen közelében, – amennyiben a célállomás, vagy annak közvetlen környezetében a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján az “utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre került – olyan elháríthatatlan és rendkívüli körülmények merülnek fel, amelyek az utazási csomag teljesítését jelentős mértékben befolyásolják, vagy lényegesen befolyásolják az utazók célállomásra való szállítását. Az utazási csomagra vonatkozó szerződés e bekezdés szerinti felmondása esetén az utazó az utazási csomag ellenértékeként befizetett teljes díj visszafizetésére jogosult.

Ez azonban sajnos azt is jelenti, hogy amennyiben a Külügyminisztérium listáján nincs rajta az adott ország az utazás időpontjában, akkor egyéb olyan oknak kell fennállnia, ami az utazást ellehetetleníti. Ilyen lehet, ha az adott ország teljes beutazási tilalmat rendel el. Ilyen körülmények nélkül önmagában az, hogy a lefoglalt szállás településén vannak fertőzöttek kis számban, de hatósági intézkedésre nem került sor, nem feltétlenül teszi lehetetlenné a szerződés teljesítését. Ez azt jelenti, hogy az utas lemondhatja az utazást, de az utazási szerződésben szereplő lemondási feltételekkel, így akár bánatpénz fizetésére is kötelezhető.

Nagyon sok minden függ azonban az utazás tényleges időpontjában fennálló tényleges körülményektől.

Az utazási szerződésre is vonatkoznak a Polgári Törvénykönyv rendelkezései, így a jóhiszeműég és tisztesség elve, illetve teljesítése során úgy kell eljárni, ahogyan az általában elvárható. Ezen felül egészen biztosan van a járvány kiterjedtségének a célországban olyan foka, ami hatósági intézkedés nélkül is veszélyessé tenné az utazást. Ilyen esetben a szerződés lehetetlenül, és mivel egyik félnek sem felróható okból, a befizetett összeg visszajár. Azt azonban sok esetben nem lehet előre megjósolni, hogy az utazás időpontjában fenn fognak-e állni olyan körülmények, amik a teljes díjvisszatérítésre jogosítják az utazót.

Egyes utazási szerződések feltételeiben kifejezetten rendelkeznek arról, hogy ugyancsak visszamondási ok, ha kivételes körülmények állnak fenn, így például ha a célállomáson súlyos biztonsági problémák vannak. Látható tehát, hogy a megoldás az utazási szerződésben is megbújhat, ezért olvassuk át az apró betűs részeket is alaposan!

Mivel nem tudjuk, hogy az utazás időpontjában mi lesz a helyzet, és az utazástól minél távolabbi időpontban való felmondás kevesebb bánatpénz viselésével jár.

Így most vakon kell dönteni azzal kapcsolatban, hogy most mondjuk vissza az utazást kevés bánatpénzzel, vagy később sokkal nagyobbal, de lehet, hogy időközben a teljes visszatérítési feltételek is bekövetkezhetnek.

Folyamatosan változik a külföldi szálláshelyek hozzáállása is, hiszen sokáig ragaszkodtak a lefoglalt utakhoz. Egyes országokban a lakosság az európaiakkal azonosítja a vírust, így nem zárható ki, hogy változik a szálláshelyek hozzáállása is.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi helyzetnek nincs joggyakorlata, hiszen eddig ilyen nem volt, így a lehetetlenné válás jogkövetkezményeinek biztos alkalmazhatóságát jogvita esetén csak bíróság mondhatná ki.

Fontos tehát ellenőrizni az utazási szerződést, így megnézni, hogy az utazás előtti 60, 35, stb. nappal mekkora bánatpénz van kikötve. Ezt összevetni a célországban kialakult koronavírus-helyzettel. Legcélszerűbb várni addig az időpontig, ami a szerződésünkben szerepel még viszonylag kedvező visszamondási feltételekkel, és megnézni, hogy akkor mi az aktuális helyzet.

Mindenképpen szükséges az utazási irodával is egyeztetni akár az átfoglalásról is. Nagyon sok iroda együttműködő, hiszen az ő érdekük is az, hogy a teljes összegű utazásra kerüljön sor.

A stornóbiztosítás főként az utas oldalán bekövetkező hirtelen megbetegedések esetén nyújt megoldást, így azoknak, akik érintetté válnak a vírusfertőződéssel, mindenképpen célszerű átolvasni a biztosítási feltételeket, hogy milyen igazolás benyújtása esetén nyújt szolgáltatást a biztosító.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 10 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!