Karácsonyi ajándék külföldről

Egy nő csodálkozva belenéz egy karácsonyi ajándékdobozba

A karácsonyi készülődés során a legtöbb embernek az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy kinek, milyen karácsonyi ajándékot vegyen, és azt honnan tudja a leggazdaságosabban beszerezni. Ilyenkor jönnek manapság számításba akár a külföldi internetes áruházak, amelyek nagyon kedvező árakon kínálnak termékeket a ruhaneműktől a műszaki cikkekig. A beszerezhető termékek igen széles palettájából vásárolhatunk, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a kedvező árak mögötti rejtett kockázatokról sem. 

A külföldi webáruházakból történő vásárláshoz mindenképpen ajánlott egy kis nyelvtudás, hiszen a vásárlási, szállítási feltételek megismerése elengedhetetlen a későbbi meglepetések elkerülése végett.

Ruházati termékeknél nagyon fontos figyelni a megfelelő méretválasztásra, mivel a külföldi méretezés sok esetben nagyban eltér a magyartól. Ha a vásárló rossz méretet választ, utóbb már nincs lehetőség reklamációra, vagy ha vissza is küldheti cserére a terméket, az jelentős postai költséggel jár.

A postázás egyéb iránt is egy kardinális kérdés. A legtöbb külföldi áruház akár 60 napos szállítási idővel dolgozik, ami a nagy távolság miatt érthető, de a rendelés leadása előtt célszerű ellenőrizni a kiszállítás várható időpontját, hogy ne kerüljünk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy az ajándéknak szánt termék nem érkezik meg karácsony előtt. Itt jó pár nap pluszt célszerű rászámítani, hiszen karácsony előtt a magyar posta is hosszabb kiszállítási idővel dolgozik.

A szállítással kapcsolatban postaköltség is felmerülhet, ami apróbb ajándék esetén akár a termék árát is meghaladhatja, így azzal is kalkulálni kell. Nagyon sok esetben ingyenes kiszállítással teszik még vonzóbbá a rendelést, ugyanakkor ez is kockázatot rejt, hiszen ebben az esetben nem lehet nyomon követni a csomag útját.

A műszaki cikkek rendelése esetén a legnagyobb problémát az esetleges garanciális igények érvényesítése jelentheti. Amennyiben például Kínából rendel mobiltelefont, tabletet valaki, számolnia kell azzal, hogy egy meghibásodás esetén gyakorlatilag nem (illetve rendkívül nehezen) tud garanciális igényt érvényesíteni, hiszen a kínai eladóval lebonyolítani egy garanciális javítást szinte lehetetlen.

Fentieken túl az eseteleges vámproblémákkal is meg kell küzdenie a vásárlónak. Jó hír a vásárlóknak, hogy az Európai Unió tagországaiból érkező küldemények vámszempontból belföldi küldeményeknek számítanak, így ezek a küldemények nem esnek vámkezelés alá. Ez alól kivételt képeznek azok a küldemények, amelyek az EU területéről érkeznek, de harmadik országból (EU-n kívülről) származnak (pl. USA-ból származó küldemény Németországon keresztül érkezik).

Más a helyzet, ha a terméket az EU-n kívüli, harmadik országból rendeljük, ahol is a terhek mértéke nagyban függ attól, hogy a terméket magánszemélytől, vagy cégtől rendelte meg a vásárló.

Mindemellett a díjtételt a megvásárolt termék értéke is nagyban befolyásolja, az alábbiak szerint:

 

Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény
0-45 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
45,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-700 euró között 2,5% vám + 27% ÁFA kerül felszámításra
700,1-999 euró között kereskedelmi vámtarifa + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték felett kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

 

 

Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély reláció)
0-22 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-1000 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték felett kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

 

 

A vámkezelést a Magyar Posta végzi,és amennyiben úgy ítéli meg, hogy a küldemény értéke a vámmentes mértéket meghaladja, a küldeményhez ún. CN23 számú vámáru-nyilatkozatot csatol. A CN23 nyomtatványon feltüntetésre kerül a kiszabott vámteher összege is, és a befizetére szolgáló sárga csekk is.  A küldeményhez csatolásra kerül továbbá a vámteher összegéről kiállított feladóvevény nélküli készpénzátutalási megbízás (sárga csekk) is. A küldemény abban az esetben kerül kézbesítésre, ha a címzett a vámterhet és a postai vámügynöki szolgáltatás díját megfizeti.

 

Összességében elmondható, hogy a külföldi vásárlás rejt ugyan magában kockázatokat, azonban a fenti szabályok figyelembevételével lehetőséget biztosít egyedi, és igen kedvező árfekvésű termékek beszerzésére.