Jószomszédi viszony

Idős Úr védőmaszkban, létrán állva a kerítésen lévő sövényét nyírja.

A tavasz közeledtével egyre inkább vágyunk a szabadba, a kertes házban élők többsége pedig nekilát a tavaszi kerti munkálatokhoz. Sokan pedig erre az időszakra időzítik az építkezéseket, felújításokat. Felmerül a kérdés, hogy szükség esetén igénybe vehetjük-e a szomszédos telket? Például a ház tatarozásakor, vagy a kerítés festésének ideje alatt. A válasz kiderül a következő cikkünkből.

A Polgári Törvénykönyv akként rendelkezik, hogy az ingatlan tulajdonosa jogosult a házat, kertet használni, annak hasznait szedni. Ennek azonban van egy fontos korlátja. A használat során ugyanis tartózkodni kell az olyan tevékenységtől, amely másokat, de különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarja.

Mit jelent a szükségtelen zavarás?

Szükségtelenül zavarjuk például a szomszédot azzal, ha olyan növényzetet telepítünk a közös határvonalon fekvő kerítés mellé, amely kárt okoz a kerítésben, mert megdönti/kidönti azt. Vagy ha az erős hanghatásokkal járó felújítási munkálatokat az éjszakai órákra ütemezzük.

Egyes szomszédjogok

Főként kertészkedéskor ügyeljünk arra, hogy a szomszédos épületet nehogy megfosszuk a szükséges földtámasztól anélkül, hogy gondoskodnánk más megfelelő rögzítésről. Természetesen ezt a szabályt fordított esetben a szomszéd is köteles betartani.

Az építkezés, átalakítás ideje alatt használhatjuk a szomszédos földet, ha az a munkálatok elvégzéséhez feltétlenül szükséges. Fontos, hogy kártalanítási kötelezettség terhel minket, ha ekkor kárt okozunk. Ilyen kár lehet a letaposott növényzet, egy tönkretett kerti bútor, netán egy összetört kerti törpe.

Ugyancsak jogunk van ahhoz, hogy átmenjünk a szomszédba átszökött kutyánkért, macskánkért, összegyűjtsük az áthajló ágak gyümölcseit, és eltávolíthatjuk az áthajló ágakat, gyökereket is. Természetesen ezekben az esetben is meg kell térítenünk az esetlegesen okozott kárt.

 Összegezve a fentieket, lényeges, hogy a házkörüli munkálatok elvégzése előtt gondoljuk át, hogy azok érintik-e a szomszédos telket is vagy sem. Ha igen, akkor lehetőleg megfelelő időn belül tájékoztassuk arról a mellettünk lakót. Vegyük figyelembe az ő igényeit is, működjünk együtt. És tartózkodjunk a szükségtelen zavarástól. Ha nem tartjuk be ezt az előírást, a szomszédunk jegyzőhöz fordulhat birtokvédelemért. Fordított esetben természetesen minket is megillet ez a jog.