Járulékkedvezmény a koronavírus idején

Ami nagyon fontos, hogy csak a felsorolt szektorban működő vállalkozásokra, pontosabban az adott területen működő egységeikre vonatkozik a járulékkedvezmény. Az érintett szektorok: a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó gazdasági egységek.

A fenti szektorokban a járvány idején a munkaviszony keretében foglalkoztatottak esetén a munkáltatónak:

– nem kell megfizetnie a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást, illetve

– a dolgozótól nem kell levonnia a nyugdíjjárulékot (10%), a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3%) és a munkaerő-piaci járulékot (1,5%).

– a személyi jövedelemadót nem említi a rendelet, így a pontosításig feltételezzük, hogy azt továbbra is le kell vonni (15%)

– a természetbeni egészségbiztosítási járulék mértéke 4%, de a rendelet szerint a fenti szektorokban és időszakban az összege havi 7.710 Ft-ban van maximálva

A járulékkedvezmény jelenleg a március 1. és június 30. közötti hónapokra számfejtett bérek esetén érvényesek, a járvány terjedésének függvényében a kormány a rendeletet meghosszabíthatja, vagy kiterjesztheti.

Lássunk egy példát!

A járulékkedvezmény időszakában egy havi bruttó 300.000 forintra bejelentett szállodai recepciós esetén a 45.000 Ft személyi jövedelemadót és a 7.710 Ft-ot kell levonnia és befizetnie a munkáltatónak, a többi pénzt (247.290 Ft) pedig ki tudja fizetni a dolgozónak. Vagyis 300.000 Ft a teljes bérköltség, amelyből 247.290 Ft a nettó bér. (A bérköltség 82%-a kifizethető, vagy másként nézve a nettó bérre vetítve, alig több, mint 20% közterhet kell megfizetni.)

Normál esetben a 300.000 forintos bruttó bérből a dolgozó 199.500 Ft nettót kap, a cég pedig a 100.500 forintnyi levonáson felül megfizet további 57.000 forint közterhet, azaz összesen 157.500 forintot kell az államnak utalni. (Vagyis a 357.000 Ft bérköltségből 199.500 Ft a nettó bér, ami a bérköltség 55%-a, más megközelítésből a nettó bérre vetítve közel 80% az összes közteher.)

Amennyiben Önt is érinti koronavírus-járványra tekintettel megalkotott fenti szabályozás, sürgősen vegye fel a kapcsolatot bérszámfejtőjével, hogy megtudja, milyen összegű megtakarítást jelent cégének a rendelkezés!

A D.A.S. JogSzerviz leányvállalata, a Jogszerviz Kft. (www.daskonyveles.hukülső) a helyzetre tekintettel home-office keretében, de továbbra is folyamatosan rendelkezésre áll teljes körű számviteli, bérszámfejtési és adózási szolgáltatásokkal.