Iskolakezdés extrákkal

Tombol a nyár, a gyerekek mégjavában élvezik a strandot, a nyaralást a nagyszülőknél, a szülők azonban már az iskolakezdésre is gondolnak, amely sok előkészülettel, és még több kiadással jár.

A szeptembert megkönnyítendő, a munkáltatók iskolakezdési támogatást adhatnak munkavállalóiknak. Milyen feltételeknek kell szülőként megfelelni ahhoz, hogy hozzájuthassunk ehhez az anyagi segítséghez?

A munkáltatók ebben az évben is adhatnak iskolakezdési támogatást a munkavállalóiknak, melyre a tanévkezdést megelőzően, vagy azt követő 60 napon belül van lehetőségük. A támogatást tankönyvekre, iskolaszerekre, taneszközökre, ruházatra lehet elkölteni. 

2012. évben a munkáltató gyermekenként és szülőnként 27.900,- Ft értékben adhat iskolakezdési támogatást, melyet kétféle módon lehet kiadni. A leggyakoribb, hogy utalvány formájában kapja azt meg a munkavállaló, ritkább esetben azonban arra is mód van, hogy a munkavállaló a nevére kiállított, tanszerről, vagy egyéb elszámolható holmiról kiállított számlát nyújt be a munkáltatónak, aki azt utóbb kiegyenlíti. 

Változást jelent a tavalyi évhez képest, hogy az adóteher idén 19,04 százalékról 30,94 százalékra növekedett, mert nemcsak személyi jövedelemadót, hanem 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a juttatásra. A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy-egy diák iskolakezdését akár 55 800 forinttal is megkönnyíthetik a munkáltatók, amely nagy segítséget jelenthet a szülőknek. 

A támogatás nyújtásának, – annak, hogy fenti kedvező adózással vehesse azt igénybe a munkavállaló – feltételei vannak, mellyel kapcsolatban a munkavállalónak írásban kell nyilatkoznia a munkáltató kérésére. Az egyik feltétele, hogy a munkavállaló gyermeke közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kezdje a tanévet 2012 szeptemberében. A másik feltétel, hogy csak az a munkavállaló kaphat támogatást, aki a családi pótlékra jogosult szülő, vagy a szülőnek vele egy háztartásban élő házastársa. Ha azonban az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek, akkor ő nem kaphatja meg a támogatást. Fontos megemlíteni továbbá, hogy arra a gyermekre sem adható juttatás, aki – bár középiskolába jár – átlépte már a családi pótlékra való jogosultság korhatárát. 

2013 már jelentős változásokat hoz az iskolakezdési támogatás tekintetében, melyek közül kedvező, hogy október vége helyett az év végéig lehet majd felhasználni az utalványokat, viszont jövőre számlát már nem fogadhatnak el a munkáltatók. A támogatás tehát csak utalványban lesz nyújtható, amely sajnos a tankönyvek megvásárlására nem jelent megoldást, hiszen azt az iskolák fizetésképpen nem fogják tudni elfogadni.