A kerékpársáv a kerékpárosoké!

Az autósok az elszaporodott közigazgatási bírságoknak köszönhetően egyre jobban érdeklődnek a KRESZ azon rendelkezései iránt, amelyek be nem tartása tízezreket vehet ki a zsebükből.

Ezek közé a rendelkezések közé tartoznak azok az esetek is, amikor az autós úgy dönt, hogy a kerékpárosoknak kijelölt kerékpársávon parkolja le autóját, amíg „csak öt percre” elszalad az ügyeit intézni. Megállni azonban büntetlenül ott sem lehet.

A KRESZ ugyanis kimondja, hogy tilos megállni kerékpársávon, kerékpárúton, nyitott kerékpársávon. A jogszabály alapján tehát a kerékpárút vitathatatlanul a kerékpárosoké, őket az autósok azzal sem zavarhatják, hogy egy pár percre megállnak a sávban az autójukkal, akadályozva ezzel a biciklivel közlekedőket. Mindenképpen érdemes azonban tisztázni, hogy mi minősül kerékpársávnak, kerékpárútnak, és nyitott kerékpársávnak. 

Kerékpárút: jelzőtáblával kerékpárútként megjelölt út.

Kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt – kerékpárosok egyirányú közlekedésére szolgáló – különleges forgalmi sáv.

Nyitott kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt – kerékpár és különleges esetekben (az egymás mellett történő elhaladáshoz szükséges hely biztosítása érdekében) a jármű egyirányú közlekedésére szolgáló – különleges forgalmi sáv.
Fenti szabály megszegése miatt az elkövető közigazgatási bírság kiszabására számíthat, melynek összege a „szokásos” 30.000,- Ft. Amennyiben az elkövető személyére is fény derül, büntetőpontokat is be lehet gyűjteni a szabályszegésért. A közigazgatási bírságot vitatni szinte lehetetlen, hiszen amennyiben bizonyító erejű fényképfelvétel készült az elkövetésről, fizetni kell. Nem elég továbbá szétnézni az autóvezetőnek, hogy van-e a közelben rendőr, hiszen a szabálytalankodókat a nagyobb városokban, így a fővárosban is térfigyelő kamerák is leleplezhetik. Autósok figyelem! A kerékpársáv a kerékpárosoké!