Horgásszon szabályosan!

Egy horgászbot belóg egy tóba.

Napjainkban egyre ritkább kincs, ha ez ember békében tud eltölteni egy kis időt a természetben, a nagyvárostól távol, legyen szó a vízparton való napfürdőzésről, vagy a kempingszéken való gubbasztásról. Akik részesei ennek a szubkultúrának, azokból előtör ilyenkor valami elemi ösztön, a zsákmányszerzés és a világgal való megbékélés sajátos elegye. Aki próbálta már,  tudja miről van szó, aki nem annak segítséget nyújt ez a cikk, hogyan próbálja ki és találjon utat a jogszabályi előírások dzsungelében.

1. Ha horgászok akarunk lenni, ahhoz először is szükséges egy horgászvizsga megszerzése. Ez a különböző tilalmakról, az egyes fajok ismérveiről, a tiltott horgászati ismeretekről, és az etikus horgászati magatartásról szól. Ehhez a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapjáról letölthető a vizsgaanyagról szóló kézikönyv. Vizsgázni tudunk bármely horgász egyesületnél, azonban érdemes a lakóhelyünkhöz legközelebbinél érdeklődni.

2. Ha sikerrel vettük a vizsgát, szükséges állam horgászjeget kiváltanunk. Ennek díja egyszeri, és egy évre szól, 2016-ban a díja 4.200,- Ft. Ezzel együtt megkapjuk a fogási naplót, amiben a kifogott és megtartott hal mennyiséget kell vezetnünk, illetve év végén leadnunk.

3. Ezen kívül területi engedély is szükséges ahhoz, hogy meghatározott időn keresztül, meghatározott vízen horgászhassunk. Közkedvelt nevén a napijegyet mindig az adott vízterület kezelőjénél kell váltani, ára tipikusan néhány ezer forint naponta. Ez tartalmazza a részletszabályokat: hány órától hány óráig horgászhatunk, milyen halakat vihetünk haza. Bizonyos esetben korlátozza például, hogy milyen szabályok vonatkoznak ránk a kötelező törvényi szabályokon kívül, például ilyen lehet, ha tiltott a pergetés vagy a csónak használata.

4. Elég sajátságos szabály, de az állami horgászjegyhez feltétlenül szükséges, hogy egyesületi tagok is legyünk valamely horgászegyesületnél. Ennek díja egyesületenként változik. Előfordulhat, hogy komolyabb több tízezer forintos összeg, ekkor azonban rendszerint az egyesület rendelkezik saját vízterülettel is, és ez magában foglalja a területi engedélyt is. Lehet a tagsági díj csak egy jelképes összeg is, hogy tartozzunk valahová. A döntést nekünk kell meghozni, hogy mennyit áldozunk, mi éri meg inkább számunkra, ugyanoda járni egész évben, vagy új területeket megismerni.

Az elkötelezett, és gyakran horgászó embereknek ugyanakkor természetesen megéri a befektetett idő és pénz. Annak azonban, aki csak ki szeretné próbálni a horgászatot, vagy csupán egy vízparti nyaraláson akarja a gyermekeivel megismertetni ezt az ősi mesterséget, kiváló lehetőséget nyújt az úgynevezett turista horgászjegy.

Ebben az esetben online is le tudunk tenni egy egyszerűsített vizsgát a horgaszjegy.hu weboldalon. A vizsgával turista jegyet kapunk, ami 90 napig érvényes, és kiváltja az állami horgászjegyet valamint az egyesületi tagságot. Ezzel közvetlenül tudjuk megvásárolni a napijegyet, ami rendszerint jóval olcsóbb, mint állami horgászjeggyel. A kedvezménynek az az ára, hogy ebben az esetben csak egy bottal tudunk horgászni, szemben az állami engedéllyel ahol kettő engedélyezett. Tökéletes választás vízparton üdülő kisgyermekes apukáknak és túrázó fiataloknak, hogy elüssék közösen az időt és átadják magukat a vízpart látvány- és élmény világának.

Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy fenti szabályokat figyelmen kívül hagyva kíván a szenvedélyének hódolni, sajnos igen borsos bírságokra számíthat. A jogszabály szerint a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogosulatlanul horgászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy hiánya esetén 10 000-30 000 forint, a területi jegy hiánya esetén 25 000-50 000 forint. Érdemes tehát körültekintően eljárni!