Gyermek az autóban, biztonságban

KSH adatok szerint több gyermek sérül meg közlekedési balesetben az autóban ülve, mint azon kívül. 

A statisztikákból az is tisztán látszik, hogy minden tízedik közlekedési balesetet elszenvedő személy 15 éven aluli. Most, amikor elkezdődött a tanév és sok szülő kocsival viszi gyermekét az iskolába, ismét előtérbe kerül a KRESZ betartásának fontossága: nem a büntetések elkerülése érdekében, hanem amiatt, hogy a legnagyobb biztonságban tudhassuk csemetéinket!

Napjainkban még mindig aktuális problémaként jelenik meg a biztonsági öv használatának elmulasztása, vagy annak nem megfelelő használata. Sokan ugyanis nem gondolnak arra, hogy nem csak szabálysértést követ el, aki nem megfelelően, vagy egyáltalán nem használja azt, hanem veszélyezteti saját, illetve a vele utazók életét, testi épségét.
A KRESZ rendelkezései szerint 150 cm-nél alacsonyabb, valamint a 3 év alatti gyermek kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben, gyermekülésben szállítható, amelyet a gyári rögzítési pontokhoz kell csatlakoztatni. A gyermekülés csak a menetiránnyal ellentétes irányban helyezhető az első ülésre, de csakis akkor, ha légzsák nincsen beépítve, vagy inaktiválva van. Azoknak a gyermekeknek, akik már kinőtték a gyermekülést, de a gyárilag beépített biztonsági övek megfelelő használatához még nem elég magasak, ülésmagasítót kell használniuk.

Fontos tisztázni, hogy a gyermekbiztonsági rendszer azokat a gyermeküléseket jelenti, melyek övvel rögzítettek és nem gyárilag beszereltek. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben) rögzíteni, ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas. Ebben az esetben a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható a gépjárműben, a 3. életévét pedig már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható.
A 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen már elegendő a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel rögzíteni (gyerekülés nélkül), ha az öv a testmagasságához igazodik és a gyerek biztonságosan beköthető. Nem kell továbbá gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén, a mentő betegellátó terében, a menetrend szerinti autóbuszokon, nem menetrend szerint közlekedő álló utasokat szállító autóbuszokon, rendvédelmi szervek gépjárművében, illetve ha a gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

Fontos kiemelni, hogy nem elég a gyermeket a gyermekülés pántjaival rögzíteni, hanem a gyermekülést is rögzíteni kell a járműben található biztonsági övhöz, vagy a rögzítési pontokhoz.