Autópálya-használat után pótdíjözön?

Sokba kerülhetnek aprónak tűnő hibáink. Ki ne futott volna bele pótdíjjal végződő autópálya használatba?

Sőt, egymás után sorjában is érkezhetnek a pótdíj megfizetésére felszólító csekkek. Hosszabb időtartamra megvásárolni szándékozott matricák esetén ugyanis előfordulhat, hogy az ember csak akkor szembesül azzal, hogy noha szeretett volna jogosultságot szerezni, valamilyen oknál fogva mégsem sikerült megvásárolni a matricát, amikor az első pótdíjfizetési felszólítás megérkezik. Akkor azonban már foghatja a fejét, a többi felszólítás is jön majd egymás után.

Kevesebb csekkre számíthat, aki tíz napra szeretett volna autópálya-használati jogosultságot szerezni, ám megszámolni is alig tudja a csekkeket az, aki egy hónapra váltott volna matricát, vagy az éves jogosultság mellett döntött és napi szinten használta is az autópályákat. Még szerencse, hogy egy naptári napon belül „csak” egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezhet.

Vitán felüli, hogy az autópályák használata előtt jól meg kell győződni arról, hogy autópálya matricával márpedig valójában rendelkezünk. Előfordulhat ugyanis, hogy nagy gondosság mellett is hiba csúszik a gépezetbe és rossz a rendszám, nem stimmel a telefonszám, nem nyomtuk meg az elengedhetetlen ’ok’ gombot a vásárlás végéhez közeledve, és így tovább.

A pótdíj megfizetésére felszólító csekket meg kell fizetni? Tényleg az összes pótdíjat be kell fizetnem, különben még a végrehajtó is becsenget?

Van megoldás! A tavalyi év elejétől azokban az esetekben, ha a jármű vezetője több, egymást követő alkalommal is abban a téves feltevésben használja az útdíj-köteles autópálya szakaszokat, hogy érvényes jogosultsággal rendelkezik és ennek ellenkezője csak akkor válik számára ismertté, amikor az első csekk megérkezik, – közben pedig már sokszor használta így az autópályákat – úgy kérheti a pótdíjfizetési kötelezettség összegének maximalizálását.

A maximum a vonatkozó jogszabályban kettő pótdíj összegében van meghatározva. Nagyon fontos, hogy ezt nem alkalmazza automatikusan az autópálya üzemeltetője, (Állami Autópálya Kezelő Zrt.) erre nincs is jogszabályi kötelezettsége. A plafon alkalmazását személyesen vagy írásban kérelmezni kell.

Ami még elengedhetetlenül fontos…

  1. A kérelmet az első fizetési felszólítás kézhezvételét követő 15 napon belül meg kell küldeni az autópályák üzemeltetőjéhez, vagy a személyes ügyintézés is lehetséges
  2. Egy adott rendszámra évente csak egy alkalommal lehet a pótdíjak maximalizálását kérni
  3. A kérelem benyújtását követő 15 napon belül be kell fizetni a kettő pótdíj összegét is, ellenkező esetben a kérelmet nem bírálják el.

Hibázhat az autópálya üzemeltetője és a mobiltelefonon megváltott e-matricák esetén a telefonos szolgáltató is. Így a fentiek mellett alapjában is lehet vitatni a pótdíjfizetési kötelezettséget. A szűkös határidők miatt mégis mindenképpen érdemes a fenti lehetőséggel élni, majd siker esetén a megfizetett pótdíjak összegét visszakövetelni.