Füstmentes közterület, csapó kettő

Budapest Fővárosa egy közgyűlési döntésnek köszönhetően a dohányzást szigorúbban büntető városok sorába lépett. Ugyanis nemsokára már nemcsak a játszótereken, hanem az aluljárókban, valamint a busz-, és villamos megállókban sem lehet következmények nélkül dohányozni. Az előzmények már 2010 nyarára visszanyúlnak, és 2011. februárjában már új szabályokkal egészültek ki.

2010. június 3. napján, a Fővárosi Közgyűlés viszonylag nagy többséggel elfogadta a főváros közterületein történő dohányzást szabályozó rendeletet. Ekkor még csak a játszóterek, és a gyalogos aluljárók váltak füstmentessé. Ez minden olyan aluljárót érintett és a mai napig is érint, amelyek a főváros kezelésében állnak. Nyáron, a tömegközlekedés várakozó és megállóhelyein még megengedett volt a dohányzás, bár már ekkor tervezte a jogalkotó a dohány füstmentes megállóhelyek kialakítását. 
A jelen szabályozásról szóló döntés már régóta váratott magára, ugyanis ezt nemcsak egy európai uniós ajánlás előzte meg, hanem maguk a jogalkotók is hosszú ideje tervezték rendelet bevezetését és megfogalmazását, a nemdohányzók védelmében, illetve a kulturált együttélés elősegítése érdekében. A "füstmentes" szabályok a megállóhelyek vonatkozásában 2011. február 6. napján léptek hatályba.

Az előzetes tájékoztatások alapján mintegy 5000 figyelmeztető táblát helyeztek ki a BKV megállóiba, felhívva a figyelmet a dohányzási tilalomra. Fontos információ, hogy az ellenőrzést hatósági személyek végzik, így közterület felügyelők látják el ezt a feladatot. A közterület felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki, illetve szabálysértési feljelentés megtétele iránt intézkedhetnek. A helyszíni bírság összege 30.000,- Ft, míg ha szabálysértési eljárás indul, akkor a maximálisan kiszabható bírság összege akár az 50.000,- Ft-ot is elérheti.

Februárban még csak figyelmeztetésre számíthatnak a szabályszegők, de március első hetétől már bírságolás jogkövetkezményét kell alkalmazni.

A rendelet értelmében tehát tilos a dohányzás a megállók korláttal védett területén, és a hozzátartozó járdán. A busz és troli megállók esetében, ha az csuklós járműk megállására szolgál, akkor 2 m széles és 18 m hosszú részen, más járműveknél 2 m széles és 12 m hosszú, míg a kettős járművek megállására szolgáló megállók esetében 2 m széles és 36 m hosszú szakaszon tilos a füstölés. A villamos megállókban a hossztávolság 35 m-es, míg a HÉV megállók esetében 120 m. Fontos, hogy a várakozó, utasellátó részeken is tilos a dohányzás.