Fénysebességgel a belvárosban

Ügyfelünk 30.000,- Ft-os csekket kapott a rendőrségtől gyorshajtás miatt, a rendőrség szerint ugyanis Ügyfelünk Budapest belvárosában a megengedettnél gyorsabban, 50 km/h sebesség helyett 72 km/h sebességgel hajtott. Társaságunk megtekintette a gyorshajtásokról készített fényképeket és Ügyfelünkkel egyetértve arra a megállapításra jutottunk, hogy a bírság alapját képező fényképfelvételek nem bizonyítják minden kétséget kizáróan a gyorshajtást. 

A hatóság fényképfelvételei közül két kép készítése között egy tizedmásodperc telt el. Ennek ellenére a hatóság szerint Ügyfelünk ez alatt a tizedmásodperc alatt 28 métert tett meg az autójával, ami 280 m/s sebességnek (1008 km/h) felel meg, amely nyilvánvalóan lehetetlen. A hatóság mindezek mellett csak egy olyan fényképpel rendelkezett, ami rögzítette a sebesség adatokat, azon a képen szerepelt a 72 km/h sebesség. A többi képen csak a távolság és az idő látszódott, és ezen mutatók alapján lehetett kikalkulálni a hajmeresztő sebességi adatot.

Társaságunk fellebbezését a rendőrség elbírálta, másodfokon visszavonták a gyorshajtást megállapító határozatot. A határozat indokolásában tulajdonképpen csak annyi szerepelt, hogy minden kétséget kizáróan mégsem bizonyítható a gyorshajtás, így a bírságot nem kell megfizetni. Ügyfelünk így mentesült a 30.000,- Ft-os bírság alól.