Életbe lépett a nyári kamionstop

Megjelent a Kamionhírek.hu weboldalán

 

Ezúton tájékoztatjuk fuvarozással foglalkozó kedves Olvasóinkat, hogy a magyarországi kamionstoppal kapcsolatosan 2009. július 1. napjával megkezdődtek a nyári időszakra vonatkozó korlátozások.

A hatályos kormányrendelet meghatározza a nyári kamionstop időtartamát, valamint kötelezettjeinek és azoknak a körét, akik mentesülést élveznek a szabályozás alól. Figyelem! A jelen szabályok kizárólag a belföldi árufuvarozásra vonatkoznak. Röviden tekintsük át ezeket!

A belföldi közúti árufuvarozásra vonatkozó szabályok kiterjednek minden magyar, illetve külföldi rendszámú tehergépkocsira, vontatóra is, melyeknek a megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 7,5 tonnát.

A szabályozás értelmében a fenti gépjárművek Magyarország közútjain 2009. július 1. napjától, 2009. augusztus 31. napjáig nem közlekedhetnek szombaton – amennyiben az nem munkanap – 15 órától vasárnap 22 óráig, valamint munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától a munkaszüneti nap 22 óráig. Fontos szabály, hogy amennyiben a szombatot, vagy a vasárnapot munkaszüneti nap előzi meg, akkor a korlátozás megszakítás nélkül alkalmazandó a korlátozott időszak első napjának reggel 8 órájától az utolsó napjának este 22 órájáig.

A kormányrendelet felsorolja azokat a járműveket, eseteket is, amelyekre nem vonatkozik a kamionforgalom hétvégi korlátozása és rendelkezik arról, hogy a tilalom alól meghatározott feltételek mellett felmentést lehet kérni.

A korlátozás számos közfeladatot és egyéb tevékenységet végzőkre nem vonatkozik, például az alábbi járművekre:

  • az átrakó állomás (kombiterminál) és a le-, illetve felrakóhely között, vagy
  • a határátkelőhelyhez legközelebb lévő átrakó állomás és határátkelőhely között
  • a műszaki, baleseti és rakománymentést végző,
  • a forgalmazásra és fogyasztásra szánt folyékony vagy gáznemű üzemanyagok és tüzelőanyagok szállítását végző, legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi osztály besorolású,
  • a terménybetakarításhoz kapcsolódó áruszállításhoz, takarmányszállításhoz, mezőgazdasági munkagép vagy lassú jármű áttelepítéséhez használt,
  • az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, friss zöldséget (árut) szállító és az ilyen szállítási célból üresen közlekedő,
  • az államhatár és a közlekedési hatóság által erre a célra kijelölt legközelebbi parkoló között közlekedő,
  • a lakossági költöztetéshez használt,
  • a vontatmány nélkül közlekedő, 7,5 tonnát meg nem haladó saját tömegű nyerges vontató kialakítású, legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi osztály besorolású

járművek.

A korlátozás alól továbbá a legalább Euro 3-as besorolású járművek a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatalától kérhetnek felmentést. A felmentés legfeljebb egy évre adható meg, és csak az olyan, más járművel nem végezhető tevékenységekre, amelyek a termelési és kereskedelmi ellátó rendszerek folyamatos áruellátásában jelentkező, vagy a folyamatos üzemű termelési technológiák alkalmazása során felmerülő zavar elhárítását szolgálják, illetőleg más, egyedi jellegű, különleges szervezést igényelnek.

Fontos szabály az is, hogy mivel a kamionstop idején a hatóság folyamatosan figyeli és ellenőrzi a rendelkezés betartását, ezért a felmentésre vonatkozó engedély, és a felmentés okát tartalmazó okirat mindig legyen a sofőr birtokában, mivel a felmentés kizárólag ezzel a dokumentummal igazolható. Amennyiben ezeket az okiratokat a sofőr nem tudja az ellenőrzés során bemutatni, akkor magas összegű közigazgatási bírság kiszabására lehet számítani.