Elektronikus autópálya matrica lesz Szlovákiában

Egy autópálya kép, ahol egy nagy zöld tábla mutatja merre van Budapest és Bratislava.

Magyarországon már évek óta bevett rutin az autósok számára, hogy az autópályák használatára feljogosító matricát már nem kell felragasztani a szélvédőre, hanem elektronikusan váltható meg.

Hasznos információ a Szlovákiába utazók számára, hogy 2016.01.01-től a max. 3,5 tonna súlyú gépjárművek számára a papírmatricát elektronikus matrica fogja felváltani szomszédainknál is. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az autópálya matricát elektronikus úton megvásárolja, a befizetés ellenében „csak“ elismervényt/adóbizonylatot kap. Az elektronikus autópálya matrica nagy előnye, hogy az ügyfél a vásárlást követően:

  • a járműben az autópálya matricát nem köteles jól látható helyre kitenni (felragasztani), mivel az autópálya matrica csak elektronikus formában létezik.
  • a jármű vagy járműszerelvény üzemeltetője/vezetője nem köteles az autópálya matrica vásárlását igazoló elismervényt bemutatni,
  • Járművében nem köteles fedélzeti egységet vagy más berendezést telepíteni, mivel ez (az ún. fedélzeti egység használatának kötelezettsége) csak a 3,5 tonna össztömeg feletti, útdíjfizetésre kötelezett teherautókra és autóbuszokra érvényes.

A megvásárolandó elektronikus matrica típusa és száma a gépjármű típusától és megengedett maximális súlyától függ:

Gépjármű típusa A gépjármű típusa és

és megengedett max. összsúlya

A megvásárolandó matrica típusa és száma
Gépjármű – kétnyomvonalú gépjárművek vagy

gépjárműkombináció 3,5 tonnáig

Elektronikus matrica gépjárművek számára
Gépjárműkombináció:

gépjármű és utánfutó

– kétnyomvonalú gépjárműkombináció, mely egy M1, N1, M1G vagy N1G kategóriájú gépjárműből áll, tekintet nélkül a gépjárműkombináció megen-

gedett max. súlyára
 

Elektronikus matrica gépjárművek

számára + elektronikus matrica utánfutók számára
 

 

Az autópálya matrica autópályákon és gyorsforgalmi utakon kijelölt útszakaszok használatáért fizetendő, időben korlátozott érvényességű díj független a megtett út hosszától vagy az utak számától. A Szlovák Köztársaság területén éves, 30 napos vagy 10 napos autópálya matrica vásárolható, miközben:

  • az éves autópálya matrica az adott naptári év január 1-jétől (vagy a vétel napjától) a rákövetkező naptári év január 31-éig érvényes,
  • a 30 napos autópálya matrica az ügyfél által meghatározott első naptól számított 30 napig érvényes,
  • a 10 napos a autópálya matrica az ügyfél által meghatározott első naptól számított 10 napig érvényes,

 

Elektronikus matrica

típusa

Elektronikus matrica érvényességi ideje
1 év 30 nap 10 nap
Elektronikus matrica kétnyomvonalú gépjárművek vagy gépjárműkombiniciók számára 3,5 tonnáig és

M1 kategóriájú kétnyomvonalú gépjárművek számára függetlenül a megengedett összsúlytól

 

 

 

 

 

 

 

 

50 EUR

 

 

 

 

 

 

 

 

14 EUR

 

 

 

 

 

 

 

 

10 EUR

Elektronikus matrica

O1 és O2 kategóriájú

utánfutók számára

 

 

50 EUR

 

 

14 EUR

 

 

10 EUR

 

Fontos megemlíteni, hogy az úthasználati jogosultságot, ugyanúgy, mint Magyarországon, az úthasználat megkezdése előtt meg kell váltani, azaz az autópályára felhajtás előtt, ellenkező esetben sajnos súlyos pótdíjakra lehet számítani. A tervezett céges út, vagy családi kirándulás előtt tehát célszerű tájékozódni, és a fizetős úthasználat megkezdése előtt megváltani a matricát.