Bankkártya használat a cég életében

A koronavírus járvány miatt megnövekedik a bankkártya használat, mivel az érintés nélküli fizetés csökkentheti a megfertőződés veszélyét.

Ugyanakkor számviteli, adózási szempontból nem csak, hogy továbbra is fontos, hogy a megfelelő bankkártyát (céges, magán) használjuk, de a július 1-től hatályos NAV online adatszolgáltatási szabályok miatt ma még sokkal komolyabban kell ezt a kérdést vennie minden vállalkozásnak.

A hétköznapi életben gyakran előfordul az alábbi két eset (két nem rendeltetésszerű használat):

  1. A céges beszerzést a magánszemély a saját bankkártyájával fizeti ki
  2. A magáncélú beszerzést az ügyvezető, tulajdonos, dolgozó a céges bankkártyával egyenlíti ki

Nézzük melyik eset mivel jár.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a céges beszerzés magán bankkártyával való kifizetését semmilyen jogszabály nem tiltja!

Célszerű azonban ezt a lehetőséget a pénzkezelési szabályzatban rögzíteni, és meghatározni, hogy az ilyen – a dolgozó által megelőlegezett – beszerzések ellenértékét milyen módon és mennyi időn belül téríti meg a cég.

A cég a számlát a tényleges teljesítés dátumával elszámolhatja, míg annak pénzügyi kiegyenlítése a dolgozóval történő tényleges elszámolás napja lesz.

Magáncélú vásárlás (ruházat, wellness hétvége stb.) kiegyenlítése a céges pénzeszközök használatával nem megengedett, ebben az esetben ugyanis a magánszemélynek anyagi előnye származik a céges (adózatlan) vagyon felhasználásából.

A gyakorlatban elterjedt az az erősen vitatható megoldás, ami szerint egyszerűen a pénztárba „befizeti” az ellenértéket az ügyvezető, mintegy készpénzfelvételként kezelve az esetet.

A fenti eljárás helyett elfogadható megoldás, ha a vállalkozás (áfásan) kiszámlázza a beszerzett terméket, szolgáltatást az azt igénybevevő magánszemély felé, s így – mivel az már ebben az esetben értékesítési célú – a beszerzés elszámolható. Ugyanakkor felmerülhetnek kérdések, mint pl. a tevékenységi körben nem szerepel a számlázott tevékenység stb.

A hatályos szabályozás és ellenőrzési gyakorlat szerint céges bankkártya magáncélú használatával a magánszemélynek jövedelme keletkezik. Mégpedig azon a jogcímen, amilyen jogviszonyban áll a vállalkozással.

Azaz úgy kell utána az adót és a járulékot megállapítani, mintha nettó bérként, megbízási díjként stb. kapta volna az adott termék, szolgáltatás áfával együtt számított ellenértékét.

További problémát fog jelenteni, hogy ezeket a vásárlásokat az eladó is jelenteni fogja július 1-től, így azok el nem számolása azonnal kiderül.

Mindemellett a pénzkezelési szabályzat megsértése miatt akár meg is bírságolhatják a társaságot.

Figyeljünk tehát oda, hogy mikor milyen fizetési módot választunk, mert extrém drága lehet az otthon felejtett tárca miatt céges bankkártya használat!