Bankkártya csalás áldozata lettem, mitévő legyek?

Egy férfi laptopnál ülve bankkártyát kínál felénk.

Sajnos egyre gyakoribbak, mikor a bankkártya adatainkkal visszaélve jelentős pénzeket csalnak ki tőlünk. A modern kor Robin Hoodjai nem a gazdagoktól vesznek el, hogy a szegényeknek adják, hanem mindenkitől elvesznek, hogy maguk gyarapodhassanak. Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy milyen lépéseket tehetünk az esetleges csalások elkerülésére. Ezek tárháza jóval szélesebb, mint azon konkrét intézkedéseké, amelyeket utólag tudunk megtenni. Utóbbiakat vesszük számba jelen cikkben.

Érdemes előre tervezni, akinek több számlája van érdemes egy kisebbet fenntartani, amiről online vásárlásainkat bonyolítjuk. Mindenképpen állítassunk be egy limitet a kártyára, ezzel tudjuk csökkenteni az esetleges veszteségeinket. Ha PayPass kártyánk van, ez legyen még kisebb, hiszen itt pin kód nélkül is lehet fizetni.

Ha ellopták a kártyánkat vagy az adataival visszaélve fizettek azonnal le kell tiltatni, ezért érdemes SMS szolgáltatást rendelnünk, hogy tudjunk a fizetésekről. Utólag új kártyát kapunk a bankunktól.

Nyilván kézenfekvő, de természetesen tegyünk feljelentést azonnal a rendőrségen. Sok esetekben a jogsértés külföldön történik, itt nyilván nehézkesebb az eljárás, de komoly nemzetközi törekvések vannak a visszaélések csökkentésére. Azért is fontos a feljelentés és a letiltás, mert szerencsés körülmények között a bankunk tudja törölni a megkezdett tranzakciókat. Illetve a letiltást követően már a bank viseli a felelősséget a további kárért. 

Nagyon fontos, hogy a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény értelmében, maximum 45 ezer forintig viseljük a kárt, ha nem vagyunk vétkesek az elszenvedett kárért. Tipikus példa, hogyha ellopják a kártyánkat, és azzal visszaélve vesznek fel pénzt, akkor a 45 ezer forint fölötti összeget a bank viseli helyettünk, fontos azonban hogy letiltsuk a kártyát, és hogy feljelentést tegyünk.

A bankok is felismerték, hogy mekkora veszélyben vannak ügyfeleik és a megtakarított pénzük, ezért több bank is bevezette a bankkártyák külföldi felfüggesztését. Ha a bank észleli, hogy nem biztonságos helyen használják a kártyát vagy az eredeti lakóhelytől távol, akkor felfüggesztheti azt. Erről rendszerint SMS-ben értesítést küld és helyre tudjuk állítani, de jelentős kellemetlenséget okozhat számunkra.  Jobb elébe menni a dolgoknak, és ha nagy távolságra, egzotikus országba készülünk utazni, akkor azt célszerű előre jelezni azt a bankunknál.

A biztonsági megoldások, mint mindenhol, csak követik a rafinált csalók tevékenységét. Legyünk óvatosak és kövessük azokat a biztonsági előírásokat, amit akár a banktól, akár a kártya szolgáltatótól kapunk. Tiltsuk le a kártyát és tegyünk feljelentést, próbáljuk betartani mindent, ami kizárhatja a felelősségünket és akkor legfeljebb 45 ezer forintig vagy a napi limitig károsodhatunk.