Balesetbiztosítás az extrém sportoknál

Valószínűleg mindenki egyetért azzal, hogy egy utazás - akár városnézésről, akár tengerparti pihenésről, akár merészebb tevékenység kipróbálásáról vagy űzéséről (pl.: hegymászás, síelés) is legyen szó - az ember egyik legnagyobb élményei közé tartozik.

 Egyre többen hódolnak úgynevezett extrém sportoknak is. Ennek megfelelően akár a szabadba megyünk, akár fedett helyet választunk, a sport és szórakoztatási-szabadidős lehetőségek sokaságával találkozunk.

Megkeseríthet azonban bármely nyaralást egy baleset vagy betegség, vagy más nem várt esemény. Ezeket a helyzeteket kezelni külföldön még nehezebb, mint belföldön, és számos esetben meglepően költséges is lehet. Emiatt mindenképpen célszerű utas- és balesetbiztosítással rendelkezni, különösen igaz ez akkor, ha valamely külföldi ország utazásunk célja. Vigyázni kell azonban arra, hogy milyen típusú biztosítást kötünk.

A biztosítók kínálata az alacsony határösszegeket és kevés szolgáltatást tartalmazó, de kedvező áru termékektől, a minden igényt kielégítő, de magasabb áru termékekig széles skálán helyezkedik el. A biztosítók ezeken a területen is megpróbálják visszaszorítani a kockázatukat, így általában nem biztosított a versenyszerű sportolás, és nem biztosítottak az extrém sportok sem.

A legtöbb biztosítónál azonban már az extrém sportokra is kiterjedő balesetbiztosítást is lehet kötni, ami érvényes a hegymászásra, a sziklamászásra is, illetve ha légi mentésre van szükség, akkor annak közel milliós nagyságrendű költségét is fedezi. Abban az esetben, ha ilyen sportot próbálunk ki vagy űzünk rendszeresen, akkor mindenképpen célszerű erre kiterjedő balesetbiztosítással rendelkezni. Annál inkább is igaz ez, mert egy hatályos kormányrendelet szerint kikerültek a biztosítási csomagból a következő sportok: vízisízés, jet-ski, vadvízi evezés, hegy- sziklamászás az V. foktól, magashegyi expedíció, barlangászat, bázisugrás, mélybeugrás (bungee jumping) falmászás, roncsautó (autó-crash) sport, rally, hőlégballonozás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, paplanernyőzés, és a műrepülés. Aki tehát, a fenti tevékenységek űzése során megsérül, annak számolnia kell azzal, hogy az ellátásával kapcsolatos költségeit önerőből kell fedezni, azokat a TB nem fedezi. Kivételt jelent ez alól az életmentő beavatkozás, amely továbbra is ingyenes maradt. A számla végösszege ennek ellenére az elszenvedett sérüléstől függően a pár ezrestől a milliós nagyságig is terjedhet.

Ezen tevékenységek TB keretből történő kivételének az a magyarázata a jogalkotók szerint, hogy így a társadalombiztosítási rendszer igazságosabbá válik, mert azok, akik nagy kockázattal járó sporttevékenységet űznek, tudatosan teszik ki magukat az egészségkárosodás veszélyének. Sajnos baleset, vagy sérülés bárkivel történhet, ezeken a területeken pedig fokozottabba bekövetkezésük veszélye. Ha külföldi utazásunk célja – a leggyakoriabbakat említve – síelés, snowboardozás, búvárkodás, vagy hegymászás, mindenféleképpen tájékozódjunk arról, hogy melyik biztosító, milyen feltételekkel – esetleg kiegészítő modullal – vállalja az ebből eredő kockázatot. A biztosítók általában két oldalról korlátozzák az általuk veszélyesnek minősített sportokkal kapcsolatos fedezetvállalást:

  • egyrészt kizárják a veszélyes sportokkal, versennyel, edzéssel kapcsolatban bekövetkezett baleseteket, vagy külön megkötendő kiegészítő biztosítással vállalják csak
  • másrészt kizárják vagy csak nagyon alacsony limittel vállalják a fedezetvállalást az ilyen sportokhoz használt sporteszközök tekintetében (pl.: kerékpár).

Végezetül fel kívánom hívni a figyelmet arra is, hogy Európai Egészségbiztosítási kártya is megoldást jelenthet a külföldön történő megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos orvosi költségek megtérítésére. Tisztában kell lenni azonban a hátrányaival is: egyrészről külföldön csak meghatározott egészségügyi intézményekben (csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltatónál) használható fel, másrészt csak az adott országban érvényes szabályok szerint téríti meg a felmerült költségeket (számos olyan ország van, ahol a kezelési költségekből 20-30 %-os önrészt kell vállalniuk a betegnek).

A váratlan jövőbeli meglepetések és jelentős kiadások elkerülése érdekében Társaságunk azt javasolja, hogy a jelen cikkben hivatkozott sportok kipróbálása, vagy űzése esetén rendelkezzünk külön erre kiterjedő balesetbiztosítással.