Árokban cascoval: kártérítés önhibás balesetek esetén

Egy autó lecsúszott az útról bele az árokba.

Az időjárás mostanában gyakran megtréfálja a közlekedésben résztvevőket. Reggel még verőfényes napsütésben indulunk el otthonról, délután már hóesésben térünk haza. A változékony időjárás a gépjárművezetőktől fokozott figyelmet, elővigyázatosságot követel, hiszen az útviszonyokhoz való alkalmazkodás elősegítheti a balesetek elkerülését.

A legnagyobb figyelem ellenére is sok azonban az olyan típusú baleset, amely nem feltétlenül egy másik gépjárművezető hibájából következik be, hanem saját hibából. Rengetegen csúsznak árokba, villanypóznának, vagy éppen egy ház kerítésébe a vizes, havas úton. A közútkezelőtől sajnos nem várható el, hogy minden pillanatban takarítsák az utakat, így amennyiben valaki megcsúszik egy havas úton, a kárt saját magának kell viselnie.

Ilyen esetekre jelenthet megoldást a casco biztosítás, mely saját hibás közlekedési baleset esetén megtéríti a gépjárműben esett károkat. A szerződés megkötésekor kiemelten fontos azonban áttekinteni a szerződési feltételeket, melyből kiderül, hogy egy káresemény esetén mekkora lesz az önrész összege. Az önrész százalékos arányban kerül meghatározásra, amelyhez minden esetben tartozik egy minimum összeg, amit biztosan a szerződőnek kell viselnie.

A kártérítési összegből az önrész minden esetben levonásra került, az e feletti részt azonban a biztosító fizeti, így könnyítve meg a károsult helyzetét. A biztosító fizetési kötelezettsége fennáll javítás és totálkár esetén egyaránt, totálkáros kárrendezés esetén azonban számítani kell arra, hogy az év hátralévő részére járó casco biztosítási díjat is le fogja vonni a kifizetett kártérítési összegből, melyet teljesen jogszerűen meg is tehet, hiszen a biztosítási díj egész évre megilleti a biztosítótársaságot.

Ha valaki most köt szerződést, érdemes arra is odafigyelnie, hogy a casco biztosítás fedezete kiterjedjen a sérült gépjármű szállítási költségeinek megtérítésére is, hiszen ezzel egy további plusz költség alól mentesítheti magát közlekedési baleset esetén!

Kép forrása: szabolcsvonulas.hu