A parkoló helyemre beálltak-mit tegyek?

Egy utcai fedett parkolóban áll 3 fehér autó.

Kevés annál bosszantóbb dolog van, amikor az ember munka után hazaérkezik, majd meglepve tapasztalja, hogy az általa bérelt/épített/ vásárolt parkoló helyen valaki más áll az autójával. A tehetetlen dühön és a másik parkoló keresésén kívül azonban mást is tehetünk, ezek lehetőségeit vesszük sorba jelen cikkben.

Természetesen a kialakult szituációt ki-ki vérmérséklete szerint értékeli, van aki a riasztó beindításával kíván egyértelmű jeleket küldeni az illetéktelen gépjármű tulajdonosa felé. Mások ezzel szemben inkább jogszerűen kívánnak megoldást találni.

Fontos különbséget tennünk annak kapcsán, hogy közterületről vagy magánterületről van szó. Ha közterületről van szó, akkor a megállni vagy várakozni tilos táblák elég egyértelmű okokat tartalmaznak, amik engedélyezik vagy tiltják a parkolást az adott helyszínen.

Ha a fentieket megsértik, vagy a kapubejárónkat zárják el ilyen módon, mindenképpen éljünk feljelentéssel a rendőrségen. Ugyanakkor feltehetően a közterületfelügyelők is örömmel érkeznek a helyszínre és bírságolják meg az illetőt, szállíttatják el a szabályszegő gépjárművet.

Ha közterületen mi alakítottunk ki parkolót, például a házunk előtt található részen, és azt foglalják el akkor azzal tisztában kell lennünk, hogy miután ez közterület, ezért erre sajnos nem bírunk semmilyen jogosultsággal. Az irányadó jogszabályok lesznek érvényesek, így hacsak a KRESZ-t vagy mást nem sért meg az illető, akkor sajnos nem tudunk semmit tenni.

Már sokkal komplikáltabb helyzet áll fenn, ha magánterületen, például valaki a parkolóházban az általunk bérelt helyre áll be. Tipikusan egy birtokvédelmi kérdéssel állunk szemben. Ugyanakkor a Polgári Törvénykönyv szerinti birtokvédelmi eljárás meglehetősen hosszadalmas ilyen helyzetekre nem kínál megoldást.

Gyakorlatias megoldásnak minősül, ha a járművet elszállíttatjuk, majd az illetőtől követeljük polgári perben a jármű elszállíttatásának költségét. Ez csak részben gyors megoldás, hiszen a járműtől ugyan megszabadulunk, de még évekig nekünk kell a pénzünk után járni. Ez elég furcsa és bosszantó szituációt eredményezne.

Az ügyet magánlaksértésnek is lehet tekinteni és feljelentéssel tudunk élni, sajnos azonban a hazai rendőrségek gyakorlata ezzel kapcsolatban nem egységes. Hallani olyanról, hogy ilyen alapon indított eljárást a hatóság, de sokszor nem hajlandóak erre. Amennyiben azonban készséges a rendőr, kikeresi a gépjármű üzembentartójának elérhetőségét a gépjárműnyilvántartásból, és rövid úton felhívja a parkolóhely elhagyására.

Amennyiben valaki inkább megelőzni szeretné a hasonló eseteket, és nem elhárítani, annak célszerű felszerelni valamilyen eszközt, ami megakadályozza az illetéktelenek beparkolását.